L’Àfrica geogràfica no es correspòn amb una Àfrica humana: no n’existeix només una, n’existeixen moltes.

En què s’assemblen els paisos del Magrib amb els dogon de Mali, o els eritreus amb els habitants de Zanzíbar, els somalís amb els habitants de Togo, o els problemes de Libèria amb les guerres del Congo?

Cada país, cada grup, té la seva pròpia història, els seus problemes, la seva identitat i la seva manera de ser. Potser l’únic element comú entre tots ells (del Sahel en avall, si més no) és que han estat tots sotmesos a colonització, i, en part, aquí hi ha l’origen de molts problemes (problemes que després s’han agreujat per motius afegits i de collita pròpia):

“[…]Ronald Oliver, un historiador de la Universitat de Londres, ens fa notar un error molt estès: generalment, s’admet que els colonitzadors europeus van dividir l’Àfrica. -¿Dividir? - se sorprèn Oliver-. Va ser una unificació brutal consumada a mata-degolla! Dels deu mil [estats, reialmes, unions tribals i federacions de l’Àfrica precolonial] en van quedar cinquanta.”

Ryszard Kapuscinski, Eben, Anagrama·Empúries, 2006, pàgina 329

No ens hem de mirar el continent des dels mapes polítics dels atles: mirem-lo des dels mapes geogràfics: mirem rius i valls, costes i muntanyes i fixem-nos en la gent que hi viu, en el seu entorn. Aleshores es quan es veuen les Àfriques que estaven ocultes.


Comments:

pqs - Aug 3, 2007

“Potser l’únic element comú entre tots ells (del Sahel en avall, si més no) és que han estat tots sotmesos a colonització,” No entenc pq poses del Sahel per avall. Egipte ha estat colònia de Franí§a i Anglaterra, Líbia d’Itàlia, Tunísia, Algèria i el Marroc de Franí§a i el Marroc també d’Espanya.

Manel - Aug 3, 2007

Tens raó, tots han estat colonitzats per paisos foranis. He marcat el Sahel com a “frontera” perquè és allà on hi ha la línia separadora entre l’í€frica negra i l’í€frica arab, si fa no fa, i també perquè l’estructura política dels paisos nord-africans (com a mínim els territoris més propers a la costa, crec), estava bastant més consolidada abans de la colonització que no pas la dels territoris més al sud… tot i que la consolidació va venir de la mà de l’Imperi Otomà ;·)

Paco Polo - Aug 4, 2007

Podriem dir el mateix d’Europa (o d’Amèrica del Sud o de l’Orient Mitjà). No creus? ;o)

Manel - Aug 4, 2007

Si, podriem dir el mateix de tots aquests, o de la índia, o Xina o Indonèsia, per exemple. Totes les fronteres dels estats actuals son elements artificials, línies als mapes i res més, que serveixen per establir de manera explícita fins on arriba el domini sobre un territori. Però els pobles (llengí¼es, costums, comunitats…) no acaben on ho diu el mapa: la transició entre pobles és fluida, contínua; i no pot ser d’altra manera, perquè no es pot viure tancat de cara als altres.