Avui he assistit a un workshop (¿taller?) on en Juantomás Garcia, el president d’Hispalinux, ens venia a parlar sobre la implantació de software lliure a una organització.

El perfil dels assistents ha estat divers, hi havia tècnics (ja sia de desenvolupament o de sistemes), com gent amb perfils més de gestor, gent que usa exclusivament software propietari i d’altres que només usen software lliure, i d’altres que fem el que podem…

L’exposició no ha estat tant una recepta de solucions màgiques o de consells d’implantació (cosa que tampoc existeix de manera estàndar, cadascú ha de fer el seu camí­), com una xerrada sobre el que significa el software lliure, els avantatges d’aquest enfront del software propietari, i de la diferent visió, de l’enfoc diferent d’ambdós concepcions sobre el producte final, la gestió de la informació. Ha estat més una introducció a les idees i els conceptes al voltant d’aquest moviment i d’aquestes eines que un llistar i esmentar productes concrets. I millor així­, perquè, en la meva opinió, encara queda molt camí­ per fer, molta pedagogia i moltes explicacions i arguments que donar. Alguns dels aspectes comentats han estat els ja clàssics de la qualitat del programari, el nul o baix cost comparat amb el propietari, l’accés a les fonts… però alguns que m’han semblat molt importants, i que, en l’entorn d’una organització no s’acostuma a tenir gaire en compte (potser per la pròpia estructura jeràrquica, per la cadena de comendament) han estat els de potenciar la comunitat, distribuir el coneixement propi i aprofitar el dels altres, en resum, aprofitar les xarxes socials creades tant dintre com al voltant d’una organització. Curiosament, una altra de les coses que m’han agradat és que, tot i parlar del software lliure, no es negava rotundament a utilitzar software propietari quan calgués o no hi hagués altre remei. Potser per algú això podrí­a semblar inseguretat, a mi em sembla certesa en les coses que ja es tenen, i obertura de mires en reconèixer el que falta i on s’ha de treballar. I reconèixer on hi ha mancances és el primer pas per solucionar-les.

De moment, sembla que alguna cosa començarem a moure (apart d’algun projecte que ja s’estava tirant endavant): intentarem crear comunitat, aprofitar els coneixements, les idees i les energies que puguin anar sortint, i a veure si les podem canalitzar i donen fruit.

Si la cosa tira endavant, ja ho aniré explicant.

(Jo no el coneixia, en Juantomás, i he disfrutat molt amb la seva conversa i amb les anècdotes que ha anat explicant, i, sota la façana de bon humor amb què explicava les coses, amb les idees que ens ha deixat anar. De tant en tant, et trobes amb petites perles de jornades com la d’avui. )


Comments:

Red Crow - Oct 4, 2005

Llavors heu tingut sort amb la jornada de ‘free software’, no sempre son de qualitat i no sempre les donen persones ben preparades. Estic totalment d´acord amb tu, en que hem d´esforçar-nos mes en distribuir el nostre propi coneixement y aprofitar tot el que es pugui dels altres (espero que continuis explicant-me com es el “datim”). Salutacions.