A vegades les administracions tiren endavant grans projectes amb molt de rebombori mediàtic (grans objectius, grans inversions), que a l’hora de la veritat o són fum o han errat completament el tret.

En canvi, hi ha d’altres projectes que, sense tenir tan rebombori mediàtic poden ser a la llarga molt més útils per als ciutadans, tot i que romandràn en segon terme, o no visibles al primer cop d’ull.

Un d’aquests projectes, per exemple, és el cercador d’administracions públiques de l’AOC: és un cercador que indexa continguts de les diferents administracions catalanes i que després es posa a disposició de les mateixes. Això té avantatges evidents:

  • de cara a l’Ajuntament, aquest pot descarregar la feina de cerca i indexació de continguts del web en el metacercador. Per ajuntaments amb pocs recursos, pot suposar un gran estalvi.
  • des del punt de vista del ciutadà això permet, per exemple, que des del web d’un ajuntament es tingui accés a tota la informació i serveis continguda en el web d’àmbit municipal, però, i això és molt important, també a tot el seguit d’informacions i serveis que d’altres administracions de rang superior poden oferir, per tant, podrem trobar tota la informació de l’Ajuntament, de la Generalitat, de l’Estat, sobre un concepte en un sol lloc. El ciutadà percep l’administració com un únic ens que posa tota la informació al seu abast, que és el que interessa.

Altres projectes, com la comunicació de canvis de domicili (expedició de volants de padró) no només entre administracions, sino també amb d’altres, com per exemple els amb serveis sanitaris, poden ajudar també a oferir un millor servei a aquells que canvien de població o que acaben d’arribar.

La integració dels diferents serveis i informacions que genera i poseeix cada adminstració, i la comunicació entre elles, pot tenir uns efectes molt més positius dels que s’acostuma a pensar, no tot és el gran germà que espia i creua informacions.

Aquesta e-administració “oculta”, tot i que no tan visible i, per tant, no tant rendible polí­ticament, produeix uns beneficis tangibles: pot estalviar realment temps, diners i desplaçaments als ciutadans, que és del que es tracta.


Comments:

marinetix - Oct 2, 2006

Que l’e-administració oculta no és rendible polí­ticament, ho trobo discutible: un ciutadà ben atès és un ciutadà content. I aquesta satisfacció pot ser perfectament traslladable a les urnes. Una altra cosa és que els polí­tics sàpiguen trobar-hi la rendibilitat: al ser un servei electrònic, no es pot inaugurar. Ni tallar la cinta. Ni fer-s’hi una foto. Per tant, per ells, personalment, no és rendible. Per cert, com tens el tema del metacercador? ;-)

Manel - Nov 1, 2006

Marinetix, tens raó: la rendibilitat de la que jo parlo és des del punt de vista del polí­tic talla-cintes. Qualsevol que vagi més enllà o que ho enfoqui des del punt de vista del servei ofert, hi sabrà veure el benefici. Totalment d’acord.