Al twitter s’hi respira molta mala llet. Sembla que el temps real és per a gent emprenyada. Mala cosa. @pqs, 2013-5-19 10:22:16

Coincideixo amb en Pere. Twitter és un mitja instantani, ràpid, molt donat a establir converses. Però aquesta facilitat per accedir-hi, per mantenir la conversa i respondre fa que moltes vegades no ens pensem gaire el que diem, i que entrem en una espirarl d’estira-i-arronses amb algú o que deixem anar quelcom per una notícia que hem vist: ho veiem, ho comentem, talment com si estiguessim fent el cafè… però no estem fent el cafè, o no sols: allò que hem dit queda escrit, reflectit i pot contestar-se o reenviar-se, també al moment. I això, segons com, incrementa la espiral.

No és que el temps real sigui per gent emprenyada, és la velocitat de la conversa i la falta de context el que porta aquí:

  • Hem perdut el costum de reflexionar mínimament les coses: veiem, llegim una cosa i la comentem, la primera impressió. De vegades és encertada, la majoria de vegades no, una segona reflexió o una lectura més lenta, una discusió sobre el tema ens ho fa veure d’una altra manera… però si hem contestat ràpidament, el missatge ja ha sortit, i queda allà, reflectit. Després vés i explica-ho.
  • Confonem la immediatesa del mitjà amb el fet de donar respostes al minut, o retransmetre la informació. El mitjà és ràpid, immediat, massiu: tothom i és, tothom parla, si no contestem ràpid ho farà un altre. Que ho faci: les presses no son bones amigues d’allò ben fet, en general.
  • Falta de context: En una piulada, o en un comentari mitjà a facebook, no acostumem a explicar gaires coses. Si no es dona el context d’un missatge o no s’explica una resposta, no s’entén més enllà del nostre cap. I això genera malentesos.

La regla d’or per evitar problemes és la que ha sigut sempre: Respirar abans de contestar. Respirar fons. Pensar una mica i després, si cal, només si cal, parlar.


Comments:

JoanBGS - May 1, 2013

Hola! Justament avui, 27 de maig, la Mònica Terribas en parla al diari Ara, centrant-se en la diferència de control que té la premsa i el twitter. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 i 10… I, després, piula Sembla que continuï el teu article! http://www.ara.cat/premium/opinio/despres-piula_0_926907321.html

Manel - May 1, 2013

Joan, Gràcies per la nota! Curiosa la coincidència de temes, i content que coincidim! Tant de bò ho comencin a practicar uns quants, segur que tots ho agraïrem…