Això és el que John Battelle es demana al seu blog.

És a dir, els sistemes d’etiquetat com del.icio.us, fins a quin punt poden servir una informació realment relevant per a qui fa la cerca? És més útil l’etiquetat explícit o l’implicit?

Els sistemes d’etiquetat actuals es basen totalment en el criteri individual de cada un dels seus usuaris, i, per tant,pot haver-hi tants criteris com usuaris (si no més!). Així, si fem servir l’exemple de que dos usuaris poden etiquetar la mateixa cosa de dos maneres de diferents, com ho faran mil usuaris? i deu mil? Hi haurà deu mil criteris? Quin us pot tenir això? El fet és que l’augment d’usuaris no implica un augment de criteris del mateix ordre, sino que aquests s’agrupen, s’ajunten, i el número d’etiquetes és molt inferior al número d’usuaris que ha etiquetat individualment determinat element.

Pot ser util aquest etiquetatge per a la resta d’usuaris? S’hauria d’etiquetar pensant en la resta d’usuaris? Epistemographer posa un exemple molt clar del rol que juga la intencionalitat (això és, què volem fer) quan estem etiquetant: si etiquetem pensant en l’ús que li donaran els altres, molt possiblement perdrem la pròpia utilitat del sistema, perquè estarem pensant en esquemes o criteris comprensibles per tothom que no tenen perquè coincidir al cent per cent amb els nostres.

Què fer, doncs? Penso que etiquetar pensant en la utilitat que té per nosaltres aquell enllaç, en les paraules que per nosaltres son realment clau, és com millor suc li treurem personalment al sistema, que és, de fet, el motiu pel qual en som usuaris: perquè en podem treure un benefici. La resta d’usuaris, a més, no tindran un daltabaix: més o menys tots fem servir els mateixos criteris i, tot i fer servir paraules diferents, som capaços d’interpretar sinònims i, per tant, de fer una recerca més flexible d’allò que ens interessa. Potser és aquí on encara ara fallen els motors d’aquest tipus, doncs fan comparacions literals de les paraules,si tinguessin la capacitat per poder buscar sinònims (amb la complicació que implica usar diferents idiomes), segurament les cerques podrien ser molt més similars a les que som capacos de fer els humans.

Funcionen els tags, doncs? Jo crec que si, però no per fer recerques sobre la web com ens permeten els buscadors (si més no avui en dia), sino per fer un ús similar al que es pot fer amb els weblogs: conèixer els pensaments d’altres, les seves opinions, intercanviar coneixements i usar-los com generadors d’opinió o, millor dit, com magatzems on poder buscar idees i opinions , fins i tot, usar-los per trobar informaació que altra gent ja ha trobat interessant i per tant a etiquetat (per tant, ha prefiltrat i nosaltres ens aprofitem de la seva feina) o bé un lloc on poder buscar i agrupar informació que d’altra manera estaria dispersa, magatzems d’informació autoorganitzada i en contínua expansió i renovació.

Actualització 23:44 Veig que en Pere també ha publicat un post sobre temes relacionats amb tagging… també és casualitat la sincronía!

Aprofito i poso alguns enllaços interessants de cara al text d’adalt: