Va haver-hi un temps en què semblava que la xarxa seria una nova frontera, un nou món esperant per ser cartografiat, una mena de república pirata de l’illa Tortuga on es podria deixar de banda el passat i buscar nous experiments democràtics, mantenir converses obertes, on no hi hauria fronteres ni les barreres del món físic.

L’anonimat que donava la xarxa permetia expressar idees que d’una altra manera no es podrien haver dit en segons quins llocs, permet el pas d’idees i la discussió lliure, el pas de material de lectura lliure de censura, vingui aquesta d’on vingui. Ben emprada, la xarxa és una gran eina per la llibertat, per la democràcia, pel progrés social arreu.

Semblava que a la xarxa podies establir un món paral·lel de discussió i millora, un espai d’aprenentatge i conversa al marge del món físic, establir una república al marge dels governs físics.

Però això ja ha passat. Va ser possible mentre Internet era el domini d’una minoria, no un servei de masses; mentre els interessos econòmics no depenien d’ella, mentre encara no estava intrínsecament lligada al món real polític i econòmic.

Ara això ja no és possible. Internet ja no és una zona temporalment autònoma (ZTA): és una dimensió més del nostre món físic; és, en gran mesura, un mitjà més de masses. I a mida que avança la monetarització de la xarxa, es baten en retirada, per pura disminució numèrica, els antics espais lliures, les antigues concepcions de la xarxa. Els nous amos dels serveis de masses imposaran la seva lògica, i els governs (alguns, no tots, uns més, d’altres menys) intentaran també aprofitar-se’n, arribant a aliances temporals, alimentades per interessos comuns vistos des de les seves òptiques particulars.

L’exemple de la censura de Twitter pot ser l’últim, però no ha estat el primer en aquesta línia (Yahoo! a la Xina, o el pas de dades d’usuaris de Google al govern americà). I en una línia convergent, l’ús del dni electrònic per part de Tuenti ens pot donar una idea de cap on van les xarxes socials per tenir-nos identificats… tot i que no cal ser tant públics: mantenint una xarxa de serveis on estàs registrat tota l’estona, els teus patrons de cerca, ús, teclejat, graf social, etc… et poden identificar sense cap problema.

S’està acabant la xarxa virtual. Benvinguts a la xarxa real.


Comments:

Arnau Fuentes - Feb 3, 2012

Hora de retirar-se? Jo m’ho estic pensant…

Manel - Feb 3, 2012

Jo crec que no, Arnau. Cal seguir fent el que fèiem, i cal seguir parlant i explicant. Retirar-se, si és per això, seria una mica tirar la tovallola, no? Si que un té vegades la sensació de ser una mica bitxo raro en plantejar-se segons quins temes, o pensar que no val la pena, però és el mínim que es pot fer. Encara que moltes vegades un estigui temptat. I encara que de vegades, un mateix usi aquests mateixos serveis… Tot és qüestió de ser-ne conscient, de programar l’entorn, que diria en Rushkoff.

Article: Internet ja no és una ZTA « Només 5 línies - Feb 3, 2012

[…] ja no és una ZTA http://www.manelguerra.com/blog/internet-ja-no-es-una-zta/Like this:LikeBe the first to like this post. […]

Jose Alcántara - Feb 3, 2012

Tuenti pide DNI, Twitter bloquea (¿por qué todo el mundo se queja de que Twitter bloquee contenido y no de que lo haga Hulu? Hay países en que una chorrada tipo Quiero ser como Beckam puede ser subversiva. La Red, por suerte, es más amplia que Tuenti o twitter (o Hulu, por seguir con mi ejemplo). En la Red está este blog (me gusta la plantilla, por cierto :P), o el blog desde el que he llegado (el de Pere xD), o el mío. Y, por fortuna, muchos más. Cierto que se acerca la red con fronteras fuertes, pero en esa red con fronteras fuertes seguirá habiendo fisuras, huecos en el que montar ZTAs, quién sabe cómo… ¿magnet links, p2p verdadero? Creo que todo es saber dónde estamos y qué podemos hacer: parar las leyes de los estados es imposible, hacer didáctica quizá sea ahora aún más necesario que hace una década. Dicho lo cual, buen post, muy bueno.

Manel - Feb 4, 2012

Jose, quizás se quejan más de Twitter que no de Hulu porque a los periodistas les gusta más como fuente de información ;·) , vete a saber. Seguro que también hay más usuarios de Twitter que de Hulu, así que el rumor se oirá más fuerte. Estoy de acuerdo en que nos quedarán huecos, fisuras, sitios en los que seguir disfrutando de libertades, pero la lástima és que lo que parece que durante un tiempo pudo ser se vuelve residual, fragmentario, no será la norma común. Y eso, según cómo y sin ser muy rebuscado, puede interpretarse como la pérdida de otra oportunidad de mejorar este nuestro mundo físico… y de ahí, como dices, la necesidad de hacer didáctica, de seguir con lo que hacemos, de mantener una red de contactos y conversaciones, de referencias, de discursos que dejan un poso de ideas y que no estan supeditados al control de nadie, con lo que eso conlleve (más bueno que malo, a pesar de los agoreros). Gracias por lo de buen post y por lo de la plantilla ;·)

Jose Alcántara - Feb 4, 2012

Tienes razón que se vuelve residual y, con el tiempo, marginal, no en el sentido positivo (ése que reza que todo lo interesante sucede en los márgenes) sino en el negativo (dejado de lado, estigmatizado). Y sí, es verdad que es una especie de oportunidad perdida. Aún podemos cambiarlo (o eso creo :D)

Manel - Feb 4, 2012

Creo que si, que residual se volverá. Dependerá de nosotros que se vuelva también marginal en el sentido que tu indicas: dependerá de lo que dejemos decir, hacer, influir a los mass media de internet, de la didáctica que se haga entre los generadores de opinión (me gusta mucho ese termino por lo impreciso y falso que puede llegar a ser), o incluso de la misma actividad que llevemos en nuestros blogs o de nuestra actitud en internet. Pero siempre quedarán pequeños pueblecitos galos que resistirán al invasor. Sólo hará falta que sean constantes en el tiempo para crear referencia, que se mantengan las redes. Al fin y al cabo, en internet pocos hablan, muchos repiten y más aún sólo escuchan… así que habrá que seguir hablando, modelando nuestras ideas y evolucionando nuestras opiniones, aprendiendo.

La vida en el desierto de una Red sin RSS | Versvs - Aug 4, 2013

[…] enlaces con esta tecnología tan accesible, pero el destino de la misma, como abanderada que es de una red más dispersa y libre, podría estar cada vez más alejado de un mainstream que camina a dedazos en mitad de la […]

Bocados de Actualidad (143º) | Versvs - Aug 4, 2013

[…] Manel Guerra e Internet ya no es una Zona Temporalmente Autónoma. […]

La vida en el desierto de una Red sin RSS | Sublime Saber - Jan 0, 2015

[…] enlaces con esta tecnología tan accesible, pero el destino de la misma, como abanderada que es de una red más dispersa y libre, podría estar cada vez más alejado de un mainstream que camina a dedazos en mitad de la […]

La xarxa que ha crescut (i nosaltres també) | Quasi un bloc - Mar 2, 2015

[…] fa temps que sabem que internet no és una ZTA i que els cartògrafs del nou món han donat pas al turisme de […]