Ahir Amazon va llençar a la venda el seu nou producte: el kindle, un lector de llibres electrònics que permet connexió sense fils, descàrrega de llibres on-line, accés a diaris i revistes on-line, compra de llibres a través del portal d’Amazon, i fins i tot lectura de blogs, un conjunt de possibilitats de connexió que l’altre competidor gran al mercat, el e-book reader de sony, ara per ara no té.

Consideracions estètiques apart, la intenció d’Amazon sembla més la de voler fer-se un forat en el futur mercat de llibres electrònics, posicionar-se, que no pas la d’obtenir guanys a partir de les vendes de l’aparell. Per això, la implementació de DRM i la connexió al portal d’Amazon son dos dels aspectes claus de l’aparell: la primera, perquè assegura als editors (o més ben dit, als gestors dels drets de publicació) que no perdran cuota de mercat ni beneficis (que és diferent de tenir pèrdues) i la segona, perquè s’asseguren la venda a través d’un nou canal que ells mateixos intenten crear.

Funcionarà, però, aquesta aposta?

Igual que l’iphone, el kindle presenta una interfície pensada per ser útil de cara a la seva funció (comunicació i entreteniment en un cas, lectura en un altre), però lliga a l’usuari a una única solució, a un únic proveidor de serveis: l’iphone a un únic operador que tindrà l’exclusiva de l’aparell, el kindle a la tenda d’amazon, des d’on podrà comprar/descarregar llibres, subjectes a DRMs i només en determinats formats, o subscriure’s a RSSs, diaris o revistes previ pagament pel servei….

Ambdós aparells no donen la possiblitat de connectar-te a altres serveis, a altres dades, i per tant, no son una finestra al món, son una canonada de distribució de productes, una fàbrica d’usuaris captius.

Potser el dispositiu final sigui un que permeti la navegabilitat sense portes, amb la elegància i la interfície de l’iphone i la comoditat de lectura del kindle, una pantalla més gran i la possibilitat d’ampliar serveis, de fer bricolatge a la mateixa màquina, tant en software com en hardware…

-–

Si voleu més informació sobre el kindle, O’Reilly ha publicat un parell d’articles prou interessants: Steven Levy on Amazon’s Kindle i Kindling Openness and Impact, on reflexiona sobre aspectes similars als aquí esmentats.


Comments:

pqs - Nov 2, 2007

No em sembla que la comparació entre l’iPhone i el kindle sigui justa. L’iPhone és força tancat, però almenys té un navegador de veritat (Safari) basat en un motor lliure (webkit) que compleix els estàndards. Això obra la porta a un munt de serveis web. Per altra banda, l’iPhone suporta altres protocols oberts, com ara IMAP. L’iphone no és més que un “terminal tonto” per a connectar-se a la xarxa. El kindle és molt més tancat, si vols pujar-hi un PDF teu, has de pagar per tal que el converteixin al format adequat!!! També has de pagar per a subscriure’t a una RSS i, finalment, el navegador és un desastre.

Manel - Nov 2, 2007

Donades les característiques operatives de cada dispositiu i les interfícies de cada un d’ells, no sembla, no és, gaire justa la comparació, tens raó. El que jo volia destacar, però, és que, independentment de la diferència que hi ha entre els dos dispositius (conceptual, operativa, d’execució), tots dos tenen en comú que et fan captiu d’una solució: kindle et lliga a amazon, l’iphone et lliga a les solucions d’escriptori d’apple, a iTunes… Com dic al final de l’article, un iphone que et permeti instal·lar el sotware que tu vols seria fantàstic…

Manel - Nov 2, 2007

De totes maneres, el kindle m’ha decepcionat. Ni m’ha agradat el disseny, ni m’ha agradat el model de connectivitat que proposen, ni l’haver de pagar per suscripcions, el tancament a alguns formats… Quan es puguin usar dispositus amb pantalla de tinta electrònica lleugers, de més polzades que els actuals, i fàcilment actualitzables (tant el software com els llibres) serà quan la cosa serà potser digna de tenir-se en compte. De fet, per mi no és tant important que tinguin connexió a internet o pantalla a tot color com que pugui posar-hi els llibres que jo vulgui, i amb un tamany de pantalla més gran que els actuals… De moment, l’estalvi en espai de baldes plenes de llibres no em compensa.

pqs - Nov 3, 2007

El kindle és mort.

De llibres electrònics « Un que passava - Nov 2, 2007

[…] encara (27.11.2007): «Kindle, iPhone i els usuaris captius» a Quasi un bloc, d’en Manel […]