Llegir llibres o documents llargs a la pantalla de l’ordinador no és precisament un plaer. I imprimir-los no és gaire bona idea, tampoc: acostuma a ser paper d’un sol ús, que s’acaba reusant i reciclant en el millor dels casos.

Per aquests casos, per exemple, els lectors de llibres electrònics son dispositius ideals (no trobo tampoc gaire còmode llegir en un iPhone, o una PDA qualsevol, amb pantalles de 3 polzades i mitja) però no acaben d’arrencar. El seu preu és massa elevat i, pel meu gust, les pantalles encara un pèl petites (6 polzades, el tamany de la majoria de pantalles, ve a ser com un full de mida DIN A6).

A això, a més, cal sumar-hi caracterí­stiques com la connectabilitat, la possibilitat de fer anotacions (convertint el lector en una quasi-pda), la capacitat de llegir diversos formats (l’estrepitós error del Kindle d’Amazon), la durada de les bateries…

Si us interessa el tema, al número de febrer de la revista NewGeek es parla del tema i es revisen alguns models (Kindle, Iliad, Cybook i Papyre). També es poden trobar algunes comparatives i estudis interessants a la xarxa:

Comencen a trobar-se algunes opcions interessants (pantalla acceptable, diversitat de formats, durada llarga de bateria i… preu no escandalós). Kindle és massa tancat (lligat a Amazon i sense suportar PDF directament, o la conversió (de pagament) des d’altres formats), l’Iliad, una quasi-pda, té unes caracterí­stiques molt notables, però el seu preu elevat i la poca durada de la baterí­a juguen en contra seva. D’altres lectors, en canvi, com el Cybook, o el Hanlin V3, pinten més bé, però el preu és encara elevat, i la pantalla, de només 6 polzades, un pèl petita.

Però potser cal esperar una mica. Si s’estan creant noves pantalles millorades o fins i tot alguns models amb pantalles més grans ja estan gairebé en fase de producció, això pot repercutir en una millora de productes ja existents (més barats, més caracterí­stiques?).

De tota manera, no és d’estranyar que el mercat no arrenqui: als preus alts d’aquests dispositius cal sumar els preus no gens barats dels llibres electrònics o fins i tot, la poca disponibilitat de tí­tols en castellà (el català, per desgràcia, encara està pitjor, en aquest sentit). I no val excusar-se en alliberar la Biblioteca Cervantes: quanta gent llegeix Doña Perfecta o Los episodios nacionales?

Esperarem una miqueta més… si la cosa millora, mira que per Sant Jordi d’enguany no caigui un lector de llibres, en comptes d’un sol llibre!


Comments:

Manel - Feb 0, 2008

El papyre em sembla que és la versió espanyola del Hanlin V3 (alias Apolo V3), que ja té un preu més interessant - com a mí­nim, s’hi assembla molt. Les pantalles, però, encara son un pèl justes, un V3 amb una pantalla de 8 polzades, com la de l’Iliad, ja seria una altra cosa. L’Iliad té un preu molt elevat, és cert, però també té caracterí­stiques (pantalla tàctil, escriptura, cerca, notes) que estan moooolt per davant de la resta.

Ferran - Feb 6, 2008

Cada vegada tinc més curiositat per aquests eines diabòliques ;-) i la que més em crida l’atenció és, precisament, l’iLiad. Si em frena alguna cosa a l’hora de provar-lo és, precisament, el preu. Caldrà esperar encara una mica a veure què passa (ara n’ha sortit un de nou, el Papyre em sembla que es diu), si baixen els preus per la competència o què.

Lectors de e-books: encara no · Pocket PC News and Reviews - Feb 6, 2008

[…] Original post by Quasi un bloc […]

Iphone » Blog Archive » Lectors de e-books: encara no - Feb 6, 2008

[…] Quasi un bloc wrote an interesting post today on Lectors de e-books: encara noHere’s a quick excerpt … ode llegir en un iPhone, o una PDA qualsevol, amb pantalles de 3 polzades i mitja) però no acaben d’arrencar…. […]