Diu que en Darwin es feia un índex de tots els llibres que anava llegint per tal de tenir tota la informació del seu interès a l’abast de manera fàcil.

Amb en Pere, via Twitter, parlàvem l’altre dia com podríem fer això a escala general, sobre diversos temes, sense “morir en l’intent”. El que sembla clar és que per fer-ho sobre llibres, sobre paper, només pots fer-ho fent un resum apart, prenent notes als marges o bé fent un resum al final del llibre, tal i com feia en Darwin. Després, a més, queda la feina de compilar, d’ajuntar i ordenar tota aquesta informació: aqui la informàtica ens pot ajudar una mica més, però el procés de recopilació és eminentment manual.

I que passa amb els llibres electrònics? Posem que d’aquí un temps, hi haurà molta més informació en mitjans electrònics que actualment, segurament molts més llibres i diaris, a mesura que els dispositius mòbils incorporen pantalles més grans, accés a la xarxa i capacitat d’emmagatzematge. Però, tot i així, com guardar notes, comentaris, resums?

Ja fa temps que penso que seria interessant algun sistema que em permetés guardar en ún únic lloc les anotacions, subratllats, post-its o resums que pugui fer sobre un llibre o article. Això podria fer-ho amb un sol document on anés guardant totes aquestes dades, però aquest document estaria descontextualitzat, sense lligam amb l’origen de la informació, i jo vull un sistema que em permetés subratllar o fer notes al marge, per exemple, dels llibres pdf que llegeixo, o bé de pàgines web, de manera que quan llegis aquests llibres o pàgines trobés les meves notes… però també voldria veure totes aquestes notes de manera centralitzada, amb utilitats de cerca, etiquetat, etc…

Quina eina pot fer això? Posem que vull fer-ho amb pagines web i documents pdf… què em caldria? un plugin pel navegador, i un plugin pel lector pdf (firefox i kpdf, en el meu cas)… si, a més vull que aquesta informació sigui també accessible des d’un sol punt, potser es necessitaria també un lloc a la web on poder emmagatzemar aquesta informació, i on pogués accedir-hi per fer cerques…

I si hi afegim que poguessis tenir eines col·laboratives (etiquetat, edició, per exemple) amb altres persones ja seria fantàstic.

Algú té temps, ganes i coneixements per fer-ho?


Comments:

pqs - Oct 4, 2007

Per a mac he vist moltes aplicacions que permeten classificar i comentar PDFs. El problema, en general, és la natura de les bases de dades,que sol ser tancada. Hi ha un programa lliure, anomenat Skim, que permet comentar els PDF. Els comentaris es desen en un fitxer separat, però també es pot exportar el PDF comentat en format PDF. El qual és indexable. El que no es pot fer amb Skim és guardar fitxes. El que es pot fer per a un projecte determinat és fer una base de dades. En una taula hi hauria els documents i a l’altra, les citacions interessants d’aquests documents.

Manel - Oct 4, 2007

Jo no he trobat res (potser em cal cercar més) similar per a Linux, seria interessant. I si es pogués lligar amb d’altres aplicacions, encara millor. Estic pensant en un sistema com el que deia al post o en lligar-ho, per exemple, amb aplicacions com tellico, un gestor de coleccions que pot servir per guardar dades de la biblioteca personal: què millor que lligar el pdf i els comentaris des de l’índex de la biblioteca?

pqs - Oct 5, 2007

Manel, certament, és una llàstima que el món linux no hagi pogut atreure els desenvolupadors que fan aquesta mena de programes per a mac. El que a mi em fa por d’aquest tipus de programa és que un cop comences a emprar-lo, esdevens dependent d’ell. Encara que sigui lliure, és una putada. Per cert, veig que el spam t’està fregint. :’( Akismet no funciona?

Manel - Oct 5, 2007

Així, si no vols dependre d’un programa com aquest, has de tornar a l’inici: guardar els teus comentaris en un document de text, per exemple, amb enllaí§os al document, article o llibre comentat. Si es fes una cosa així, una sintaxi markdown et podria ajudar, no? I si el document l’emmagatzemes a Google Docs, el tindràs disponible arreu on hi hagi xarxa.

Manel - Oct 5, 2007

En quant a l’spam… si m’està fregint… Vaig a fer neteja i hauré de plantejar-me els mecanismes de defensa… Serà això un símptoma del meu indubtable èxit a l’esfera bloguera, que l’spam ja es fixa en mi? ;·P