Mor parla de Quaero, fent referència a un post de John Battelle.

Quaero (buscar, en llatí) és un motor de cerca que ha de sortir, segons previsions (1, 2, 3), a principis del 2006, o sia que deu estar a punt de caramel. Ha d’emprar tècniques avançades d’indexació de dades i de transcripció i traducció de documents, i el que es pretèn és trencar l’hegemonia nord-americana al sector (Google, Yahoo).

Segons l’anunci fet per en Chirac, el que es pretenia és defensar la multiculturalitat (oferint alternatives d’arrel no americana). Jo suposo que a més de defendre la multiculturalitat, i voler combatre la superioritat tecnològica i la influència cultural americanes (males llengues parlen de preeminencia de resultats americans a les cerques), també té alguna cosa a veure el fer-se amb un trocet del pastís de la publicitat associada a les cerques, o per ser un buscador amb financament inicial de governs no posaràn publicitat? (parlant de multicultarilitat, sembla que els japonesos també tenen una iniciativa similar)

Cal veure si el projecte sortirà dintre dels terminis, quines seran les característiques inicials i com evolucionarà, si s’implementaran nous algorismes per fer cerques o només s’intentaran imitar els ja existents, quins formats de documents es suportaràn a les cerques, o si ens aproparem a cerques semàntiques o per significat, contextuals, es tindrà en compte la tradució autòmatica o es proporcionaran resultats en diversos idiomes independentment de l’idioma en que es faci la cerca (un dels signes identificatius de la multiculturalitat d’Europa és el seu plurilingüisme, no? [1])

No és el primer intent d’oferir alternatives (noves) a Google, abans ja han sortit altres motors que havien de ser competidors de Google (Teoma, a9 d’Amazon) i dels quals no se n’ha sentit a parlar gaire més, però perquè Chirac només va parlar de Google? Perquè tot i enfocar-ho com un buscador general, darrere de tot hi havia l’intent de Google d’oferir cerques sobre llibres mitjançant Google Print, cosa que no li va fer gaire gràcia al president francès, que va contraatacar amb aquest projecte.

Si bé alguns dels membres del projecte són Thomson, Deutsche Telekom o France Télécom, també sembla ser-hi present Bertelsmann, el gegant dels media a Alemanya.

A quaero.org ens trobem amb un Grup de Treball Franco-Alemany de Cooperació Econòmica, un dels temes o projectes que hi ha pendents és “Traitement automatique des contenus multimédia (Projet Quaero)” [2], i on podem llegir que el projecte tindrà múltiples competències (característiques?): tractament de la paraula i de la llengua, traducció automàtica, tractament d’imatges, reconeixemnt de documents, un motor de recerca i la gestió i difusió de fons audiovisuals… sembla que hi hagi de tot per construir un gran cercador…

I, independentment de l’èxit que pugui tenir aquesta empresa, segueix quedant el dubte de si Europa és capaç per si sola de produir empreses com Google (o empreses europees per si soles poden competir-hi), o bé aquests temes sempre els hem de deixar a la iniciativa gubernamental… però això ja és un altre tema.

[1] Malgrat que als catalano-valenciano-parlants no en tinguem gaire bona experiència. [2] No enllaço directament la pàgina perquè tota la web està dintre d’un arxiu Flash.


Comments:

joan marc - Jan 4, 2006

cert paral.lelisme veig entre el sistema Galileu-GPS, i Google-Quaero……..a veure com reaccionarà l’oncle Sam……i a sobre, Airbus continúa venent més avions que Boeing per 5è. any, i la marca de cotxes Toyota els pren el núm. 1 del rànking de vendes de cotxes a la GM (General Motors)…….I per acabar de rematar la feina……………veus tenebroses dieun que el “nostre” David Meca n’està preparant una de molt bona per deixar en evidència l’esperit americà………tot es veurà !!!!!

Quasi un bloc » Blog Archive » Més sobre Quaero - Jan 2, 2006

[…] Més sobre Quaero Avui la premsa torna a parlar de Quaero, el nou cercador europeu. Aixó sí, tot i que parlen del mateix, semp […]