Thunderbird està anticuat: és operatiu, és útil, però està anticuat, no ha evolucionat, les millores que van sortint de tant en tant son tot just petits pegats per arreglar algun error, i poca cosa més.

El tan esperat Thunderbird 3.0 hauria de posar solució a això, i en part ho farà: una millor integracio amb serveis webmail com gmail o yahoo, motors de renderització més potents, millor gestió del javascript i del correu off-line, cerques… segur que sí, però sembla gairebé totes millores tècniques. I la interfície? Sí, es parla de tabuladors, d’alguna vista dels contactes… però no es veu gaire moviment més, a no ser que hi hagi sorpreses d’última hora.

La qüestió és que, qui més qui menys, gestiona més d’un compte de correu, i per nosaltres, aquest correu, vingui d’on vingui, hauria d’estar visible només d’un lloc, però no és així com ho presenta el ThunderbirdL: has d’anar recorrent les carpetes de cada compte per veure què ha entrat de nou, i no s’aprofita de la informació que ell mateix podria conèixer millor (lligams amb contactes, últims correus, correus pendents, destacats, etc…)

Per exemple:

  • Una millor visualització de les converses:

    • No confondre un assumpte similar amb que sigui la mateixa conversa (proveu a ordenar per converses i busqueu si teniu assumptes buits). Si ThreadVis és capaç de fer-ho bé, perquè Thunderbird es fa mal amb les vistes de conversa?

    • Promoció de converses actives: Rebo un correu d’una conversa, no em deixis el correu sota el mail inicial, fa no-sé-quants dies, puja’m la conversa al principi. ThreadBubble t’ho fa.

  • Aprofitar la informació que Thunderbird pot conèixer de primera mà:

    • Suggerència de destinataris d’entre la llista dels més habituals o dels que més acostumem a agrupar

    • Mostrar una llista dels destinataris més habituals a sota de la llista de carpetes, per exemple.

  • Millorar la interfície oferint informació útil: La vista associada a un compte no serveix per res. Si en comptes d’això mostrem els últims missatges rebuts en aquell compte, els pendents de llegir, els destacats o una combinació o subgrup d’aquests, segur que en treiem més profit. També estaría oferir la possibilitat d’enviar correus als destinataris més habituals d’aquell compte.

Tot això no són coses que calgui fer-les sobre una nova plataforma, es podrien fer ja sobre l’actual, i el que es tracta, en aquest cas, seria no tant d’una millora tecnològica com de variar la interfície i els accessos a la informació per guanyar temps i facilitat, per variar la percepció del treball amb Thunderbird i fer-la més lleugera.


Comments:

pqs - Apr 5, 2009

TB està mig mort. Jo a la feina utilitzo Evolution. De fet, utilitzo molt les Cerques desades o “carpetes virtuals”, com es deien abans. El TB està plagat de vells bugs que no es corregeixen mai. Jo crec que hi ha més bugs que temps per a pensar en innovacions. Evolution empra també paradigmes força antics, però el veig més animat que el TB. Mira http://blogs.gnome.org/sragavan/2009/03/18/announcing-anjal-the-new-mail-for-netbooks/ ara presenten una versió nova d’evolution pensada per a netbooks. És molt interessant. Té la mateixa visualització de converses que el Gmail. Al mac no puc emprar evolution i hi tinc TB3. Aquest millora certes coses, però és més del mateix. Trist, trist, trist. El que trobo patètic és que els de la mOzilla foundation s’han tret el thunderbird de sobre i s’han venut al Gmail. La seva teoria, la de raskin & Co. és que totes les aplicacions ara funcionen dins del navegador. Doncs no. No té pq ser així.

Manel - Apr 0, 2009

Per les aparences (evolució de TB2, el que triga TB3), sembla que t’haig de donar la raó. He buscat altres clients GUI de correu i no m’han agradat, o estan massa lligats amb entorns (Kmail, per exemple) o tenen massa parafernàlia per mi (evolution: notes, tasques, calendaris…) Tampoc no m’agrada la idea de que tot funciona dins del navegador d’en Raskin, suposo que per això han lligat directament ubiquity amb gmail i no et permeten lligar-ho amb un altre programa de correu o amb un altre webmail (que jo sàpiga). De tota manera, les seves idees sobre usabilitat i aprofitar el coneixement local de l’ús de la xarxa per part de l’usuari son molt interessants, però també es poden aplicar a altres eines, com el correu, crec. Em fa l’efecte que els MUA ara no tenen tant d’interès com abans perquè molta gent fa servir webmails.

pqs - Apr 4, 2009

Correcte, els muas no tenen tant d’interès pq la gent fa servir webmails. però això és una putada! Per exemple, llegir el meu correu (que encara passa pels servidors de google) amb el netbook desconnectat amb l’evolution és un pal, ja que com que no l’utilitzo cada dia, tardo molt de temps sincronitzant els correu via imap. En canvi, el gmail offline sincronitza molt ràpidament, ja que és força intelligent triant què s’ha de sincronitzar i què no s’ha de sincronitzar.