Acabem un any plè de novetats. Què ens portarà el 2016?

Algunes idees ràpides:

  • Seguirà linux essent l’etern aspirant a fer-se un lloc a l’escriptori?

  • Serà l’any de les monedes digitals? Començarà el comú de la ciutadania a utilitzar-les?

  • Què passarà amb ubers, airbnbs i demés contendents de l’economia col·laborativa? Serà col·laborativa de veritat, o un forat d’on treure quatre calerons alguns i aprofitar-se d’altres? La regularan reconduint-la a un model controlat? Servirà per obrir alguns monopolis de facto, per més regulats que estiguin?

  • Què passarà amb la criptografia? Seguirem podent usar-la, o els governs i les agències diverses de seguretat ens seguiran venent que moltes coses passen per culpa d’ella?

  • I els progressos i reptes de la e-Administració?

    • Què passarà amb els certificats i el java i el suport a la criptografia en els navegadors? Trobarem alternativa al java? Serà l’any de l’expansió dels HSM a nivell de proveïdors i d’administració (legislació europea, el DNI al núvol, els tercers de confiança…)
    • Sabrem donar-li la importància que té a la ordenació dels continguts? Metadades, arquitectura, distribució, fiabilitat, emmagatzematge, perdurabilitat… o seguirem repetint la informació en diferents portals? Començarem a treballar en federacions de portals o en reutilitzar informació de tercers que coneixem?
  • Què farem amb les xarxes socials? Seguiran creixent, o començaran a arribar a l’asímptota? (nota: en les nostres societats potser no queda gaire marge de creixement: més aviat començaran els balls d’usuaris d’una xarxa a altra en funció d’utilitats, usos, modes i edats, i el creixement vindrà, com aquest 2016, menjant-se les noves eines que surtin)

  • Blogs i mitjans digitals: uns seguiran donant informació contínua, de vegades produint més soroll informacional que no coneixements, i els altres seguiran essent canals d’informació de qualitat moltes vegades, però potser residual (en quant a volum, segueixo pensant que alguns blogs son petits nodes d’informació referencial que poc a poc va calant en d’altres mitjans degut a la seva qualitat - i que d’altres son petites xarxes dins la xarxa)

  • Quins seran els nous actors, les noves tendències aprofitant canals? La tv personalitzada on-line de periscope pot ser un model a seguir per alguns, obrir petites audiències que reportaran beneficis més endavant amb inversions no gaire grans mitjançant accions virals, els serveis de streaming d’audio i video seguiran creixent, segurament.

  • I, sense ser de la xarxa… què passarà amb els cotxes elèctrics? Arrencaràn? I els coets reusables? Tornarem a la lluna o anirem apuntant a Mart?

Segurament em deixo moltíssimes coses, o ni les conec. Però 2016 pinta un any interessant, molt interessant.

Tot i així, el més bàsic serà que, si volem una millor xarxa, haurem de seguir treballant per una millor societat, perquè son vasos comunicants.

Bon 2016.