El DNI electrònic no acaba d’arrencar. Heu provat d’usar-lo? Heu pogut fer-ho? Primer et cal un lector, quan el tens, cal instal·lar els drivers (ai!, si vas amb Linux o Mac), i després, quan ja el tens reconegut, resulta que usar-lo és d’allò més incòmode perquè et demanen el pin ara sí, ara també. I, per postres, el DNI dura anys, i el certificat inclòs 30 mesos.

I és una llàstima, perquè si s’hi posés una mica de voluntat podria ser un mecanisme segur i gairebé universal d’identificació i signatura, com a mínim de cara als ciutadans, tant per usos amb l’Administració com per usos entre particulars o empreses… I el que cal no és una inversió desmesurada: son idees.

Millorant els usos del DNI-e (ampliant la base de possibilitats i llocs on usar-lo: administració i empreses, identificació i signatura), millorant-ne la usabilitat (no haver d’entrar el PIN cada vegada que s’hi accedeix per llegir-lo), l’accessibilitat (qui té un lector de targetes amb xip a la seva màquina?) i/o sobretot la portabilitat (diferents dispositius, mobilització del certificat), es podria guanyar una base d’ús enorme, incrementant d’aquesta manera la seguretat en moltes de les transferències electròniques i, de retruc, augmentant la confiança en el e-comerç.

No fa gaire, per exemple, Telefònica ha proposat la inclusió del DNI al mòbil, per usos d’identificació: ampliar aquest ús a la resta d’operadores(*) podria fer que s’usés el mòbil per identificar-nos davant de l’Administració o de portals privats, i lligar això amb tecnologies com NFC encara n’ampliaria més les potencialitats. La creixent mobilització de moltes aplicacions i l’ús cada vegada més extès que fa la ciutadania dels mòbils son bones raons que expliquen aquest interès.

Sigui com sigui, una vegada arrencada la distribució del DNI-e, l’únic que es pot fer és millorar-lo (és a dir, fer més fàcil el seu ús) i aprofitar les oportunitats que la inversió pública realitzada ofereix: comoditat en les relacions amb la administració (identitat assegurada) i més seguretat en relacions i transaccions d’informació amb serveis privats.

* Ho lliguen de manera molt restrictiva a una certificació d’accés de la seva companyia