Fa temps que vaig provant diferents maneres d’estar al dia del que es publica a les bitàcoles que vaig seguint, però no acabo de trobar el mètode adient: com trobar allò que t’interessa, separar el gra de la palla, marcar allò que no vols que es perdi, tenir una visió general de manera ràpida i un accés fàcil a tot de manera ordenada i senzilla?

De bon principi visitava directament les bitàcoles, mirant si hi havia articles nous, o bé feia un cop d’ull a serveis com bitàcoles o catapings (en el meu cas). Aquest sistema és massa lent, massa visites i clics, falta una visió de conjunt de tot allò que vas seguint, i a mesura que creix el número de llocs que visites, es torna molt poc practicable.

El següent pas va ser usar un lector de feeds en mode client, com akregator o sage, una extensió del firefox. Tot i que poden ser més ràpids, hi ha el problema d’estar “lligat” a la màquina client des d’on es fa la consulta, havent d’exportar llistes de preferits en el cas de voler-ho fer de més d’un lloc, i havent d’obviar els ja vistos en altres ocasions. A més, estàs lligat a les interfícies de presentació (la majoria de vegades) en mode arbre de la informació, com si fos un client de correu o un lector de notícies.

Després van arribar els serveis com bloglines o feedmania, a la web. Això ja em permet una flexibilitat major, més independència del lloc de consulta i una visió de conjunt més gran, però encara seguim trobant el problema del volum d’informació, com gestionar els posts que m’interessen, i com fer una classificació personalitzada… Els trobo més àgils, però amb una visió encara una mica taxidèrmica, a base d’ordenar els blogs en categories. Un servei via web com els anteriorment esmentats, però que permetés una classificació o personalització, una etiquetació de les bitàcoles o dels articles que es van seguint, i la possibilitat de compartir aquestes etiquetes seria més útil. I en aquestes vaig trobar Rojo, que és, si fa no fa, això mateix, més la possiblitat de compartir les etiquetes, afegir contactes, rastrejar i cercar sobre etiquetats fets per altres usuaris… Les possibilitats que s’obren per a cercar noves bitàcoles o articles que interessin a partir d’etiquetes d’altres, és a dir, aprofitant el coneixement acumulat a la xarxa és on rau la potència i la utilitat d’aquest servei.

Però encara queda el problema del volum d’informació. Com fer que se’ns presenti la informació més afí als nostres gustos, a allò que més ens interessa? Rojo està molt bé, però encara presenta la informació (com a mínim inicialment) seguint l’ordre de publicació dels posts, i barrejant, per tant, fonts d’informació que ens interessen més amb d’altres que també seguim però que no ens interessen tant.

Sembla, però, que SearchFox fa precisament això: presentar la informació en base als nostres interessos, aprenent quins són aquests a partir dels nostres moviments, dels articles que consultem a les bitàcoles que tenim apuntades al seu servei. En teoria, després d’uns dies de fer-lo servir, el sistema ens anirà presentant la informació segons allò que ha après i segons allò que creu que ens pot interessar més, no només per ordre cronològic. Sembla interessant. Com a desavantatge, però, jo no he trobat que puguis etiquetar la informació com tu vols i puguis cercar-la segons diversos criteris, en aquest sentit, torna a la presentació per categories…

Ja veurem. Trobo la proposta de SearchFox interessant (deixarem que el sistema aprengui, si sóc capaç d’ensenyar-lo), però Rojo i les seves etiquetes m’agraden molt.


Comments:

Quasi un bloc » Blog Archive » Aprenent a llegir feeds - Dec 4, 2005

[…] ioritza en funció dels nostres interessos, del que ha après de nosaltres. De tot això ja n’havia parlat. Vaig estar provant durant un temps Rojo, i, tot i agradar-me molt el tema de […]