Avui a la feina hem instal.lat una màquina per fer de servidor de proves. Corre amb Debian, i hi s’hi ha instal.lat Tomcat com a servidor d’aplicacions (usem Java) i Subversion per a control de versions, a on accedim mitjançant SSH.

Després, hem instal.lat un plugin de l’Eclipse per poder treballar amb Subversion i hem preparat l’entorn de treball de les màquines client (aquestes amb Windows), usant PuTTY.

Total, unes cinc hores de treball (hem tingut algun problema amb la identificació dels clients amb Subversion), i, sense ni adonar-nos-en, ja tenim un sistema GNU/Linux de proves i un entorn de treball amb eines que no Å›on propietàries.

Potser no sembla gran cosa, però trobo que és un primer pas per començar a usar software lliure a la feina. Ja fa temps que, qui més qui menys, usa Firefox, ara cal que, aquells que poguem fer-ho, usem en la mesura d’allò possible eines lliures.

Si el projecte funciona, és estable, no dóna problemes ni maldecaps de manteniment, i els resultats són bons, és un excel.lent exemple del que podem arribar a aconseguir, una petita falca per anar obrint una escletxa.

Fa falta treballar en més coses, més propostes, més idees, insistir-hi, però amb petits passos com aquest és com anirem fent camí.

Estic convencut que la manera d’aconseguir-ho és mitjançant aquests petits canvis, aquesta evolució constant, lenta però ordenada, i no els grans projectes i els canvis a tota la organitzacio de cop: no es pot preveure tot i pot errar-se en moltes coses.

Val a dir que el canvi no l’hem fet nosaltres: en Santi i l’Alfons, tècnics d’altres empreses, han vingut i han fet la instal.lació, al nostre costat. Hem vist el procés, hem après com fer-ho i ens ho han fet a mida. Empreses d’aqui, amb treballadors d’aqui, amb software lliure. I n’hi ha que encara diuen que el software lliure no afavoreix la creació de llocs de treball

Estic content, avui.