Té raó en Pere quan diu,parlant de la polí­tica lingüí­stica de la Unió Europea, que és absurd i insostenible que els documents oficials s’hagin de traduïr a 22 llengües diferents. Però això és des d’un punt de vista pràctic, funcional, d’optimització de recursos, si així­ li volem dir. I, per desgracia, això no és el que trobem moltes vegades en polí­tica, i, menys encara, quan toquem temes tan delicats com els orgulls nacionals. Aquí­ s’aplica la versió lingüí­stico-continental del café-para-todos, no fos cas que se’ns ofenguin uns perquè no els traduim els seus documents mentres a d’altres si i perilli així­ la construcció europea. És una altra visió equivocada de la construcció de la Europa dels pobles.Dels pobles que tenen darrere un estat que es pot sentir ofès. Els altres, a callar. Però això és un altre tema. Molt més pràctic serí­a que s’usés una sola llengüa de treball, i que ningú se sentí­s ofès perque aqueixa no fos la seva llengüa nacional, però això costarà de fer en un continent com el nostre, farcit de petits provincianismes, ansiós de mostrar la seva diversitat i la seva diferència respecte l’altra banda de l’Atlàntic. Seria l’esperanto la solució? Potser si, donat que no pertany a ningú. És il·lús, pensar-ho? Potser si. Però si els caps-pensants dels nostres governs no volen aprendre esperanto, si que podrien prendre’s la molèstia, com a mí­nim, d’intentar entendre què hi ha darrera de l’intent de construcció d’una llengua internacional. Potser així­ se’ls baixarien els fums i avançarí­em una mica més. Això, però, em temo que també és il·lús pensar-ho.


Comments:

joan marc - Nov 2, 2005

fem-ho més fàcil…………..fem-ho en anglès, encara que en Chirac i la Merkel estiguessin en desacord, per què no? No sé, però a vegades, em dóna la sensació que “busquem” on no n’hi ha, hauríem de ser molts més pràctics, i deixar els nacionalismes per altres temes, i per entendre’ns només fa falta ganes de comunicar-se, i la comunicació no hauria de ser poder triar una llengua, hauria de ser això , simplement, comunicar-se…….

pqs - Nov 2, 2005

Exactament, em preocupa molt que construïm malament Europa. Per no voler prendre decisions es dóna el “café para todos” que “tan bé” ha anat a Espanya. Caldria recordar als polítics que la seva feina és prendre decisions.

pqs - Nov 2, 2005

Ah! dono fe que treballant uns vints minuts cada dia durant un mes i mig un ja pot funcionar, en pla cutre, però funcionar en esperanto.