2023 ha estat l’any de l’explosió de l’ús de la Inteligència Artificial arreu, amb totes les empreses grans oferint IA al gran públic, en obert o als seus clients. La paraula de moda ha estat IA, sens dubte.

Tant, que ja sembla que ara ho arreglarem tot amb IA, i la posarem fins a la sopa. Però aquestes curses rapidíssimes i esbojarrades on ens porten i què ens aporten? No és que les empreses siguin ara més bones que ningú i ens ofereixin els seus serveis gratis: és allò de que el primer s’ho endú tot, en aquesta economia nostra, i això vol dir col·locar productes ara gratis, després de pagament, i després tenir a la gent ja agafadeta… a banda de fer ús de les dades (anonimitzades, securitzades, etc.) per conèixer encara més el client.

Del que no se’n parla tant, però, és del preu de la IA: el consum energètic brutal (la comparativa d’una cerca via ChatGPT o via cercador espanta), les notícies falses, els usos fraudulents, la generació d’un model d’ús hiperventil·lat, l’ús de dades personals en les cerques o l’ús de dades per l’entrenament dels models (i això ja ha començat a generar polèmica: quines dades s’usen -biaixos-, de qui, com s’han aconseguit…)

Les dades segueixen sent importants, i molt. Ja han començat a sortir les primeres queixes i denúncies per l’ús de dades no autoritzades o de pagament, per generar beneficis a tercers. I potser tampoc no cal IA arreu: hi ha moltes coses que amb algorismes “normals”, o amb sistemes experts o, simplement, amb una mica de coneixement, ja funcionen bé. Només cal seny per aplicar-ho. Però això no ven, clar.

Veurem si la bombolla de la IA-arreu es desinfla al 2024, o es refreda, mentre es refinen els casos d’ús on pugui ajudar (medicina, recerca) i es descarten d’altres, i arribem a una IA-en-alguns-llocs.

Mentrestant, el boom de la IA ens serveix per adonar-nos que les dades importen, que son nostres, i que no es poden usar perquè si: serà 2024 un any on el propi mercat reguli l’ús de les dades i la informació, on es posi cert límit a l’extractivisme gratuït de les dades? Potser.

Ara bé, si és així, serà per dades sota drets d’autor (llibres, estudis, notícies, etc.). Les dades personals i d’ús, preferències, etc. de cada un de nosaltres seguiran sent territori explotable.