Opinions i idees interessants les que vam poder sentir el dimarts passat a la 2a trobada de blocaires terrassencs.

Si el tí­tol de la trobada era El bloc com a mitjà de comunicació ciutadà. Realitat o utopia?, la xerrada va anar una mica més enllà, i es va acabar parlant també de periodisme ciutadà i de la influència que el món dels blocs té o pot tenir sobre el periodisme i si pot fer que aquest evolucioni.

En Trencavèl, el Noguer, en Joan Rovira o la Núria Masdéu donen més detalls de la trobada i del que s’hi va parlar: la influència dels blocs sobre el periodisme, la segmentació i la politització de part de la catosfera, o sobre la validesa (confiança) dels blocs…

Jo, ajustant-me al tema original, em quedo amb algunes idees que va donar en Joan: els blocs no son més que una altra expressió de l’àgora original (una altra expressió, però, que ens permet ampliar la conversa més enllà dels lí­mits fí­sics, dels coneguts habituals), i si, un bloc és un mitjà individual, fins i tot individualista (però aquest mateix individualisme, ben entès, ens pot portar a tots a elements comuns d’entesa).

Llàstima que no tractéssim més sobre aquests temes, sobre com els blocs poden ajudar a plantejar una conversa global o moltes converses globals paral·leles, sobre com influeixen en el nostre entorn immediat o sobre si poden ser un element com a referent d’opinió el dia de demà… (clar que també podria haver tret jo el tema, no?)

Personalment, entenc més els blocs com un intercanvi d’opinions, una conversa, que no pas com un mitjà de comunicació en si mateix, com a mí­nim, si entenem per mitjà de comunicació els mass media tradicionals, amb un sol emissor i molts receptors; entenc que es més un mitjà per comunicar-se, on, a través de la discussió i l’intercanvi d’idees, si que es pot tenir una certa (molt relativa) influència en els altres (igual que els altres la tenen en tu): molts emissors, molts receptors.

Se m’escapa alguna cosa, però. Si només son una conversa, d’on ve aquesta importància que tenen? El fet que molta gent parli d’alguna cosa, vol dir que aquest és un tema important? Si és així­, els temes que es parlen als blocs poden ser d’interès per aquells que volen saber la opinió de la població, doncs… És això el que va passar, per exemple, amb la manifestació de l’u de desembre, on els blocs de per aqui n’anaven plens i els mitjans tradicionals no varen fer gaire esment?