Estimat Sr. / Estimada Sra. [Nom del Diputat/da]

Li escric per expressar-li la meva preocupació per la posició espanyola en l’actual procés d’Oslo.

Com sabrà, les bombes de dispersió suposen un perill pels civils en un conflicte bèl·lic, degut a la seva imprecisió i a la seva àmplia dispersió. Aquesta falta de distinció entre objectius civils i militars atenta contra els principis del Dret Internacional Humanitari. Però no és nomes això, sinó que les bombes de dispersió es converteixen, posteriorment, en una mena de mines anti-persona. De fet, molt més perilloses que aquestes ja que, si les mines han de ser trepitjades per explotar, la submunició de les bombes de dispersió es pot activar de moltes maneres, fins i tot pel vent, sense oblidar que, per la seva forma i color, son molt atractives pels nens, que s’han convertit així­ en les seves principals ví­ctimes arreu del mon.

A principis d’enguany s’ha començat un procés encapçalat per Noruega, l’anomenat procés d’Oslo, que en la seva declaració estableix com objectiu la ratificació d’un tractat en 2008 per eliminar aquestes armes, que provoquen un dany i uns sofriments desproporcionats. Espanya s’ha unit a aquest procés, però ja a la reunió que va haver-hi a Lima durant el passat mes de maig va mostrar les seves reserves per aconseguir un tractat que prohibeixi tots els tipus de bombes de dispersió.

En particular, Espanya ha intentat que es deixi fora del tractat aquelles bombes de dispersió la submunició de les quals tingui un mecanisme d’autodestrucció, però això no es acceptable: aquests mecanismes fallen (el percentatge de submunició sense explotar en les bombes de dispersió pot arribar al 25). Als bombardejos de l’estiu del 2006 sobre el Lí­ban, el rati de petites bombes sense explotar va arribar a cotes de entre el 30 i el 40% segons dades dels experts en desminat de les Nacions Unides que estaven a la zona.

Així­, em dirigeixo a vostè, en primer lloc, per conèixer la seva postura i la del seu partit sobre aquesta qüestió, i, en segon lloc, per instar-lo a aconseguir que Espanya ratifiqui un tractat a favor de l’el·liminació total d’aquestes armes. Sense excepcions.

Quedo a l’espera de la seva resposta.

Atentament,

[el teu nom]


Nota: Trobareu més dades a la pàgina de la campanya.