Fa anys, estant a l’institut, una de les assignatures que més m’agradava era el dibuix tècnic: desenvolupar figures geomètriques, estudiar-les, trencar-les, desenvolupar-les, conjugar-les i crear noves formes, canviar perspectives… m’agradava només pel dibuix en si, per la seva bellesa, claredat i potència, per la seva elegància. Encara em segueix agradant.

Després varen arribar les matemàtiques, que analitzaven més fredament tot allò: explicant raonada i cientí­ficament el perquè del funcionament d’aquelles lí­nies, del seu perfecte encaix.

Però no era més que un joc intel·lectual, sense cap aplicació pràctica, com podia ser la curiositat de l’efecte Doppler explicant el perquè de les sirenes.

Qui m’havia de dir aleshores que trobarí­a una aplicació de tot això on menys m’ho pensava: a les ecografies, l’efecte Doppler s’utilitza per saber la velocitat a la que viatja la sang del fetus, i les pujades/baixades de les corbes, el sinus, ens indiquen si la circulació va bé o va malament i la rectificació matemàtica d’una el·lipse a partir dels seus eixos conjugats ens serveix per saber el diàmetre del cap, o del tòrax o de l’abdomen.

Màgic.


Comments:

pqs - Nov 2, 2006

Crec entendre que seràs pare! Enhorabona!

Manel - Nov 2, 2006

Entens bé, Pere. Tenim un altre nadiu digital (com diria en Mor) en camí­! Gràcies!

Red Crow - Nov 3, 2006

Quin tipus de substàncies prens habitualment ? Fora conyes, molt bona la reflexió casolana. Salutacions.

pqs - Nov 4, 2006

:D Felicitats!