Timbuctú, la mítica, ha perdut un més dels seus tresors: a la destrucció d’algunes antigues mesquites, s’hi afegeix ara la desaparició d’una importantísima biblioteca on es guardaven documents irrepetibles.

Aquest atac sense sentit a un patrimoni cultural únic no es més que una altra mostra d’on arriben els fanatismes, les visions intransigents: entra a la mateixa categoria que la destrucció dels budes de Bamiyán, la crema de la biblioteca de sarajevo, la crema d’un corán per part d’algún pastor americà o les cremes de llibres als anys trenta, per citar algun exemple.

Falsos guies, visions tortes i incomplertes de la cultura que transmeten una visió encara més torta, incomplerta i intransigent de la realitat, una educació (adoctrinament?) basada en principis tancats i retroalimentats i en la falsa seguretat de les veritats incontestables porten a aquestes tergiversacions.

En un món on la cultura i l’educacío sembla que haurien de ser cada vegada més a l’abast de tothom, ens trobem l’efecte contrari: la radicalització de les idees i la fragmentació en grups cada vegada més petits, la incomprensió vers els altres, creix. Els mitjans per difondre les idees i els adoctrinaments han crescut exponencialment, així com els financaments interessats de determinades idees i creences (els grups tancats s’autoconvencen i s’omplen de raó molt fàcilment); però en canvi on no s’hi ha invertit prou, i on cada vegada sembla que es vulgui invertir menys, és en una educació crítica, en la lliure discussió de les idees, en la responsabilitat de les accions pròpies, en l’acceptació de la diversitat. I els exemples que veiem a diari, propers i llunyans, son extrems que es toquen, però amb el mateix origen.

Actualització 1/2/2013: La crema no va ser tan gran com s’havia pensat: arxivers espavilats van dispersar el fons en previsió d’un acte similar.


Comments:

And now, bring me that horizon… » Internet ja és una altra Televisió - Jan 4, 2013

[…] sé si ha sigut per causa de la profunda crisi en l’educació, que fa que el pensament crític brilli per la seva absència i es fomenta l’acceptació i […]