Els diaris que encara tenen versió en paper acostumen a oferir, si ets suscriptor de pagament, la possibilitat de baixar-te una versió en pdf de l’edició del dia, amb la mateixa maquetació que l’original en paper.

Això a nivell d’arxiu o de guardar documents està molt bé, però a nivell de llegir el diari a la pantalla no és el més adeqüat, encara que tinguis una pantalla de moltes polzades (no cal intentar-ho en un mòbil, tableta o portàtil, millor).

Si estàs, a sobre, en un diari digital, no hi ha edició en pdf, per més que si que hi hagi portada o notícies del dia.

N’hi ha que encara que ens agrada condensar la idea del diari del dia (per allò de llegir reposat, sense la pressió de les novetats i el refresc continu) però no volem deixar-nos els ulls a la pantalla o no ho trobem còmode…

No seria possible crear (generar) una versio epub del diari, descarregable, estàtica (si, si, el diari del dia) i adaptable a les pantalles, fossin del mòbil o bé de tinta electrònica? Està clar que la maquetació no seria la mateixa que la del pdf, perquè son formats diferents.

Avantatges?

  • La facilitat de lectura en un dispositu de tinta electrònica, per exemple.
  • No haver de disposar de connexió continua.
  • La idea d’unitat del diari, per una lectura més profunda (opinions, articles), ordenada per seccions, per exemple.
  • Fugir de la novetat i l’actualitat continua, això ja ho té la versió en línia.

No ha de ser fàcil, perquè el pdf és un subproducte del procés de maquetació de la versió paper, mentre que el epub necessitaria d’una maquetació específica… però bé que es fa amb el format on-line, que és html, no?

No sé quin èxit pot tenir. Ni si seria realment útil, acostumats com estem a les coloraines i tot allò que ens crida l’atenció. Però seria un experiment interessant per digerir i entendre molt millor les notícies i el que passa al món, potser.