Segueix obert el debat de si marxar de Twitter o quedar-s’hi per què no sigui un reducte d’extremistes, de si anar a Mastodon, a Threads o a Bluesky 1, que si Bluesky serà la propera gran xarxa de conversa o si acabarà essent al final com Twitter si tot depèn d’una sola empresa…
La meva aposta és que Bluesky acabarà sent el lloc on desembarcarà molta gent si marxa de Twitter, per l’efecte xarxa: allà on trobes tothom, on és fàcil de reproduir el que coneixes, es genera un efecte crida, i mitjans, persones i personalitats hi van entrant, i hi és fàcil de fer-se un compte, de trobar qui ja coneixes o segueixes en altre lloc, com una migració.
Però sigui quina sigui, la nova “xarxa social” de conversa serà, molt probablement, un lloc centralitzat, amb una única empresa/servei al darrere: Threads ja està muntat així, i Bluesky, per més que permeti la federació d’altres nodes… no ho posa fàcil, ni és del tot descentralitzat.
A banda de la visió més tècnica i de l’efecte crida, aquestes xarxes donen facilitats a les que ens hem acostumat:
- saber quants seguidors tenim
- quin impacte tenen els nostres continguts
- quantes reaccions
- tenir totes les converses en un sol punt
- tenir totes les dades en un sol punt
Això és molt llépol: polítics, generadors d’opinió, empreses, comercials, twitstars i qualsevol que necessiti tirar de l’economia de la dada, monetitzar els seus esforços o veure l’impacte dels seus missatges en la bombolla de la conversa, ho té fàcil amb una xarxa/servei únic.
En una xarxa federada això no és tan fàcil de tenir. Impossible potser no, però calen més esforços i algún coneixement tècnic, potser..
Una xarxa centralitzada, en canvi, et dóna un panòptic de l’impacte de les teves publicacions, ho controles tot. Merda de la bona per missatges polítics o venedors de productes.
Sabem que la xarxa no reflecteix la realitat, que el panòptic és fals, però és massa temptador, massa maco. Acabarem allà perquè els acostumats a xarxes tancades en buscaran una altra, substitutòria, que els doni el mateix.
I el fals panòptic seguirà funcionant. I no ens adonem que el petit panòptic de la nostra xarxa forma part d’un panòptic molt més gran, ocult, amb moltes més dades, que veu tot el que fem i diem, i que pot moure la xarxa com vol. Ja ningú recorda Cambridge Analytica o altres casos, o no parem prou atenció als canvis de polítiques de les empreses propietàries dels panòptics socials, que permeten accés a les dades a governs que han estat votats (no tenen perquè ser democràtics) en alguns casos i en d’altres no.
Evitem els panòptics. Busquem xarxes descentralitzades.