Hi ha un munt de dades nostres allà fora i no ho sabem, unes més protegides, d’altres menys, però que recollides amb una mica de paciència o mitjans poden dir molt de nosaltres o de les nostres xarxes.

No es només que es puguin seguir les nostres relacions, opinions o interessos a partir dels escrits als weblogs, els enllaços entre pàgines, comentaris deixats a d’altres llocs, o registres de llistes de correu, en definitva, muntar una imatge (potser parcial) digital de la nostra personalitat a la xarxa, és que també es poden trobar dades del món fí­sic dispereses en diferents llocs que podrien permetre fer el seguiment d’algú (l’altre dia vaig llegir no recordo on una sessió de “data mining” feta a partir d’una matrí­cula i buscant dades a Google…).

Avui, per exemple, m’he trobat que volia fer un tràmit per internet a l’Agència Tributària: m’hi connecto, m’identifico mitjançant un certificat digital i començo a omplir les dades que em demanen, però algunes no les tinc: el número d’identificació de la Seguretat Social, el número de compte bancari (m’he deixat la cartera, avui!). Hauré de deixar el tràmit per un altre dia… calla! potser no!: em connecto a la web de la meva entitat bancària, com que sé l’usuari i el password, entro sense problema, i allà em trobo el número de compte corrent que hi tinc. Ja en tinc una. I el número d’afiliació a la seguretat social? Em connecto a la web de la seguretat social, entro a la seva oficina virtual, i allà demano un informe de vida laboral: voilà, ja tinc el número que em faltava…

Ara ja puc acabar el tràmit. Segurament, si hagués necessitat alguna dada més l’hagués pogut trobar en algun lloc. El cas és diferent del que deia que vaig llegir, ja ho sé, però tot i així­ és molta la informació que sobre nosaltres mateixos hi ha escampada… (ben pensat, aquesta informació ja la tení­en, sí­, només que ara hi podem accedir…)

Per cert, no he pogut acabar el tràmit: l’estava fent en Firefox i no m’ha deixat signar les dades, he fet el mateix en Explorer i sí­ que he pogut firmar-les (ai, ai…), però, tot i així­, m’ha donat un error de processament de dades:

El missatge d’error de la web de l’AEAT

L’he fet a les 15:23, no serà que darrere de tanta tecnologí­a hi ha un funcionari recollint mails com un desesperat i que se n’habia anat a dinar, no?


Comments:

Arnauh - Mar 3, 2007

Home, clar! Hom sap que hi ha un funcionari petitet petitet ficat dins del servidor de l’agencia tributaria apuntant amb llapis i paper totes les dades. Segurament haura marxat a dinar, pero també podria haver-se acabat el llapis…i haura de fer comanda i tal… prova d’aqui un mes :P

marinetix - Apr 2, 2007

Els mals endèmics del funcionariat, és a dir, el “vuelva usted maí±ana” s’extén des de les tradicionals finestretes cap a les xarxes telemàtiques! Ni certificats digitals ni nassus!. Això no té apanyu possible… Petons

Manel - Apr 2, 2007

Nètix, que no, que no, que poc a poc es modernitzarà la cosa, dona! Ara ja no serà el “vuelva usted maí±ana”, serà “lo siento, el servidor ha caí­do” o “la red no funciona”, que és més tecnoxaxi! Arnauh, jo pensava que això del senyor petitet, petitet, només era cosa dels caixers automàtics… ja veig que s’aprofiten les tecnologies desenvolupades per diferents solucions ;·)