Sembla que el govern assumeix que Espanya està molt endarrerida en quant a tecnologies de la Informació, i que hi vol posar remei. Un informe fet pel CATSI demana més implicació de l’executiu per resoldre aquest retard, que no pot portar més problemes de cara al futur, i marca dues línies a seguir: financiació i administració electrònica.

Fins aqui ho trobo coherent. D’una banda, perquè no tinc clar que el govern pugui fer gaires coses més que invertir diners de diferents maneres (incentius fiscals, financiacions) i de l’altra, perquè ha de predicar amb l’exemple i ofereir continguts i serveis de qualitat. Apropar-nos a serveis com el de l’Agència Tributària, i allunyar-nos de castells a l’aire com l’inicial administracion.es o el todos.es, que no explicaven res i semblaven més un tapar forats de cara a la clientela. I si s volen acabar de fer les coses ben fetes, que apostin pel software lliure, per projeces que incideixin en el petit teixit tecnològic local, que deixin beneficis econòmics, tecnològics, educatius i empresarials al propi país. D’aquesta manera invertiran inteligentment els cèntims. Com a bon exemple d’això ens podem trobar la comunitat d’Extremadura amb la seva distribució Linex. Podíen haver fet un super-contracte amb una megacorp, però van decidir invertir aquests diners d’una altra manera més inteligent, obtenint a canvi un producte controlat per ells, fet a mida per a ells, per gent del país, i, de rebot, una bona i merescuda fama. Qui hagués dit, fa uns anys, que Extremadura serviria d’exemple d’aplicacions informàtiques?

Si el propi govern no entén això, i pensa que és només qüestió de facilitar la compra d’ordinadors i signar quatre grans contractes per fer dos superportals que no donen serveis reals a la població, per posar uns exemples, no farem gaire cosa.

Esperem que aquest nou plà (Compromiso Ingenio 2010) no es quedi en no-res, com el tan cacarejat Plan Info XXI de l’anterior govern. Es una oportunitat per no perdre el tren.

Això, és clar, és la part que li toca a l’Administració. Després ja veurem si aquest plà, a més dels objectius de cara a l’Administració Digital, serveix per no ja financiar la societat de la informació, si no per aconseguir arrossegar el conjunt de la societat cap aquestes noves tecnologies. Però això també ho ha de comprendre la societat, tant els particulars com les empreses.