Com gestionar el correu de manera eficient, sense perdre gaire temps i sense haver de navegar per infinites carpetes, obrir finestres per missatges o desplaçar la pantalla contínuament? Com trobar de manera ràpida missatges o converses sense haver de fer cerques i mirar resultats un per un o fullejant carpetes?

Amb una pantalla de 1024x768, em trobo a vegades una mica limitat: la llista de carpetes es menja molt d’espai, però les necessito per ordenar els missatges, la llista de missatges se’m queda curta però m’agrada la previsualització, que la tinc a sota (a la dreta no perquè no tinc espai vertical), i això a vegades m’obliga a fer desplaçaments verticals…

Com puc fer-ho? Si useu Thunderbird, potser us val aquesta solució:

  • Canvia el criteri: no ordenis per carpetes, assigna etiquetes als correus que t’interessin. És més flexible i potent
  • Amaga la columna de les carpetes, ja no ens serveix de res: només hi tindràs la safata d’entrada, enviats, esborranys i spam. De veritat t’interessa això?
  • Usa el format vertical per visualitzar els missatges: llista a l’esquerra, contingut del missatge a la dreta. Va bé per la majoria dels casos.
  • I ara la guinda: usa la extensió seek, que t’instala un seguit de panells a sota de la barra de menus que usen cerca segmentada als missatges: permeten preseleccionar-losseguint diversos criteris, com data, etiquetes, destinatari, enviant, dominis d’origen i d’altres. També incorpora una barra de cerca i una vista de linia de temps de l’arribada dels missatges.

D’aquesta manera, solucionem tant la visualització ràpida dels missatges (punts 2,3) com la selecció i cerca dels mateixos (punts 1 i 4).

La pantalla que ara em queda a mi per veure el correu és aquesta:

El thunderbird, tal i com queda configurat segons l’article

Si us molesta l’àrea de Seek o no la feu servir, amb Ctrl+K s’amaga i problema resolt.

De tota manera, encara que no tingueu els meus problemes d’espai, aquesta extensió és d’allò més recomanable.

Nota: si no voleu posar fer servir aquest esquema vertical de visualització i preferiu la llista de carpetes, potser també us interessarà la extensió Maximize Message Pane per veure missatges sense obrir una finestra nova…


Comments:

pqs - Sep 3, 2008

Després d’haver escrit el missatge anterior, em sorprèn que, després de tants anys, l’estat del correu electrònic sigui el que és ara. És a dir, clients no gaire bons, lents, que donen poca informació, etc. Com és que Thunderbird no té una mena de Xobni? Com és que el correu és tan complicat?

pqs - Sep 3, 2008

Jo no podria emprar Thunderbird sense nostalgy (o quasi). De fet, una de les coses que m’agradaven més del Gmail és que el podia emprar sense tocar el ratolí. Amb nostalgy, també puc emprar TB sense tocar el ratolí. Com que nostalgy em facilita molt moure els missatges de carpeta a carpeta, no m’és tan incòmode de classificar els missatges per carpetes. Però, és clar, amb seek em convendria tenir-ho tot junt. Una cosa que em demano, és pq TB no desa els missatges en una base de dades, enlloc d’un fitxer pla. Seria molt més ràpid, no? Un dels problemes de TB és que és lent cercant missatges i manejant carpetes grans. El format mbox el podríem emprar per importar i exportar. Per exemple, el Zimbra Desktop deu emprar una base de dades, perquè és molt ràpid cercant missatges.

Manel - Sep 2, 2008

Pere, pinta bé la extensió nostalgy. Em sembla que amb majúscules+F9 també pots fer-ho, però nostalgy sembla que facilita més coses, com per exemple navegació, visualització, sense treure les mans del teclat. En quant als problemes d’interoperabilitat, depèn de l’ús, és clar. Si fas un ús intensiu i accedeixes via web sembla com si haguessis de mantenir dos jocs equivalents d’etiquetes, mal negoci. En el meu cas, l’accés al correu personal i la seva gestió la faig en un únic punt, i no se’m presenten aquests problemes, però si caldrà tenir-los en compte de cara al dia de demà… Qui sap si s’incorporaran les etiquetes d’alguna manera a la especificació del correu…

pqs - Sep 1, 2008

:-) Un parell de comentaris: 1. L’extensió nostalgy permet mostrar i amagar les carpetes només prement la tecla L. És extremadament útil 2. qüestió: es desen aquestes al missatge (dins el fitxer mbox) o en un altre lloc? ho dic, perquè si no és així, en canviar de client, es perdrà tota la info. és més, si llegeixo el correu amb squirrelmail o el mòbil, no puc asignar etiquetes als missatges. axí que continuo emprant carpetes.

pqs - Sep 1, 2008

Efectivament, les etiquetes presenten problemes d’interoperabilitat http://kb.mozillazine.org/Tags Per cert, jo estic emprant PopFile i estic molt satisfet. Això m’evita haver de crear filtres manualment. PopFile és un filtre bayessià, com el filtre anti-spam, però que pot classificar també altres coses, com el correu de la feina, etc.