Interessant l’experiment que està fent en Pere: manegar tota la seva informació en un sol fitxer, en el format més simple possible.

Fa uns mesos jo vaig començar a fer una cosa similar, però amb eines diferents de les seves, mentre ell usa un sol fitxer, l’edita amb vim i usa comandes de linux, jo uso un wiki; la finalitat, però, és la mateixa: reunir tota la informació en un sol lloc i de manera ordenada i flexible alhora, que sigui fàcil de trobar i fàcil d’introduir.

La finalitat última és centrar-se en el contingut i no distreure’s en les formes, no haber de recordar on i com s’han deixat les dades, sino trobar-les quan es necessiten.

Com vaig explicar en el seu moment, vaig optar per una combinació de wiki i blog per mantenir un registre diari del que feia (tasques, trucadees, visites, reunions) i alhora poder anar guardant de manera atemporal idees, llistes de coses per fer, notes o d’altres dades rellevants que acostumen a perdre’s al fons de l’arbre de navegació. Aleshores, la intenció era poder organitzar la informació pròpia.

Fins ara estic bastant content dels resultats, quan busco alguna cosa només haig d’anar al wiki i buscar a la portada o usar el motor de cerca i allà ho tinc, he trobat un principi d’organització de la meva informació, ara haig d’aprendre a gestionar-la de manera eficient.

M’he trobat, però, amb algun problema que no m’esperava: la duplicitat d’algunes dades, que apunto al wiki personal com notes o idees i que també apunto o documento a les dades del projecte; d’altra banda, jo mateix he començat a generar soroll en el meu sistema, l’alimentació diària de dades fa que les cerques no donin a vegades resultats tant aproximats com voldria, perquè en fer feines similars o estar en el mateix projecte durant dies i anar documentant l’evolució, surt tota aquesta evolució, i no l’estat últim (el sistema guarda la seva pròpia evolució, la seva història!)

Com resoldre-ho, això? Minimitzant les explicacions? O ordenant bé la informació: d’una banda l’evolució, les tasques diàries, i d’altra les dades “finals” o estàtiques dels projectes?

I com es podria integrar un sistema d’aquest tipus amb el correu o l’agenda? Amb d’altres sistemes d’informació no hi ha problemes: es poden fer enllaços externs als wikis o planes dels projectes, importar fitxers de descripcions o apuntar a carpetes de documentació… però duplicar les llistes de contactes o incorporar les cites de l’agenda al fitxer o al wiki per fer-ho servir com un gestor d’informació duplica la feina…

Cal estudiar més a fons com organitzar aquesta informació.