Google tot just acaba de llençar el Google Pack, un paquet de software que porta diverses utilitats per a l’escriptori dels nostres ordinadors, des d’antivirus a navegadors, passant per utilitats de cerca i catalogació, i sembla que en un futur podria ampliar-se la oferta.

El Pack, però, només està disponible per Windws XP. Vol dir això, com diuen alguns, que Google no consideri GNU/Linux una opció per a l’escriptori? Penso que no; es més, penso que ara per ara Google no vol entrar en aquests temes.

El front obert a internet que té amb Microsoft ocupa molt del seu temps: el control de l’accés a la xarxa (Google versus MSDN, la compra d’AOL), i ara es trasllada a un nou element: l’escriptori de l’ordinador. Allà és on Microsoft té el seu punt fort, i des d’on s’ha fet amb el tant per cent elevadí­ssim d’ús de l’Explorer (un producte que no s’ho val), i des d’on s’ha valgut per captar molts usuaris cap als seus portals.

Però, sense tenir en compte el Windows, la fortalesa de Microsoft radica en l’ús que els usuaris fan de les seves aplicacions d’escriptori: Outlook, la suite Office, i l’Explorer conformen un seguit d’utilitat que la majoria de gent té a les seves màquines. i que conformen una mena d’estàndar de facto, de dictadura suau de Microsoft sobre els usuaris: cada x temps cal actualitzar les versions per tenir accés a noves utilitats que no acabem fent servir, però que milloren (suposadament) el nostre rendiment i la nostra experiència amb la màquina… I dic sense tenir en compte el sistema operatiu perque, sense aplicacions de més, el Windows no porta en si cap aplicació interessant.

És aqui on Google vol atacar ara, a la lí­nea de flotació de Microsoft: substituir les utilitats ja existents i les que estan per venir (la futura estrategia Live! (actualitzacions on-line i parcials, major integració de les utilitats d’escriptori amb la xarax) de MS enfront de l’actualització gratuita i contí­nua del Pack de Google, HotMail versus GMail, Google i totes les seves aplicacions en xarxa)…

Eliminant, doncs, la capa d’utilitat (aplicacions d’escriptori) que proporciona Microsoft per la seva, i dirigint els usuaris cap als seus serveis on-line, Google pot posar un important obstacle al camí­ cap al futur de Microsoft.

Veurem si ho aconsegueix. I si ho aconsegueix, ja veurem què passa després amb els sistemes operatius. De fet, la xarxa també va plena de rumors sobre el suposat llençament d’un sistema operatiu de Google…

Ah, i suposo que és per això que no s’ha molestat en treure versió per GNU/Linux: no representa una porció prou important del pastí­s, està concienciada dels seus drets i de com fer valer-los, i no hi ha darrera una empresa que pretengui treure-li part dels beneficis.