Estem acostumats a interactuar amb l’ordinador apretant botonets a la pantalla, desplegant llistes, amagant o mostrant finestres o tabuladors, i costums iguals o similars els hem traspassat al món del web: influenciats per l’entorn gràfic que ens envolta i pels consells dels entesos sobre com funcionen millor les interfícies d’usuari, no ens movem de determinats elements gràfics, que sempre són els mateixos, els disfressem com els disfressem: botons, desplegables, enllaços, tabuladors, finestres…

Per sort, no tothom pensa igual, i sempre n’hi ha que experimenten amb noves idees d’interfícies, aquí en poso algunes:

  • Songza: una web musical a l’estil de Last.fm, amb la particularitat de que en picar el nom de l’artista s’obre una “flor” amb diferents opcions al seu voltant. No deixa de ser un menú emergent, però disposat d’una altra manera….

  • Algorithm Ink: Una interfície diferent: zones emergents, tabuladors que semblen botons i son autoexecloents… La tortuga del Logo ha crescut i ha marxat a la xarxa.

  • zoomii.com: una llibreria on-line diferent. Totes acostumen a presentar llistes inacabables de novetats, molt text, i botons de cerca… però és això el que trobem a la llibreria quan hi anem, o ens agrada remenar i mirar les portades dels llibres? Una interfície que imita el que trobem al món real de manera àgil i còmoda, que no és poc.

  • Experiments amb la línia de comandes al Firefox: Alguna cosa tindrà  a veure que Aza Raskin estigui treballant amb la gent de mozilla pels experiments que comenten Atul Varma (Humanized) i Alex Faaborg (Mozilla). Realment, usar una línia de comandes a l’estil d’Enso al firefox pot ser brutal (i més, tenint en compte que cada vegada fem servir el navegador per a més coses).