Totalment d’acord amb el que diu en Félix Ares, director del Kutxaespacio de la Ciencia, avui a El País:

[…] Facebook está creando islas de conocimiento que se parecen mucho a una secta, porque sólo se habla con los que tienen tus mismas ideas. Lo bueno es la hibridación de ideas, hablar con los que piensan cosas diferentes.

Ell cita Facebook, però es pot estendre a qualsevol xarxa social que t’ajudi a “filtrar” continguts o idees afins o semblants a les teves.

Val a dir, però, que tot depèn de l’ús que en facis, de les converses que mantinguis. Fins i tot en la famosa blogsfera també pots crear-te xarxes afins al teus continguts i ignorar idees diferents de les teves, realimentant i reforçant el que tu penses.

I això és un perill: pots acabar creient que tothom pensa com tu, i, pitjor encara, pots acabar creient que tu i els que pensen com tu, sempre teniu raó.

D’aquí la importància de veure altres opinions, de parlar i discutir les idees, d’establir ponts i consensos.


Comments:

Manel - Sep 5, 2010

No, no és culpar a facebook, que és un exemple prou conegut per tothom, en aquest cas. El fet és que la llibertat de comunicació i la facilitat d’expressió d’idees que sembla que internet ens hagi de donar no és tant: a internet pots trobar idees properes i llunyanes de les teves, molta informació i fins i tot discutir de manera civilitzada amb gent d’idees diferents a les teves. Però això no és nou, com dius, també ho pots fer al món real. El que si que cal als dos llocs és ganes de fer-ho, i internet facilita més el contacte. Però també facilita més el buscar només idees com les teves, el reforçar les teves pròpies seguretats.

pqs - Sep 2, 2010

d’acord.

pqs - Sep 4, 2010

Mmmmmm Això no és nou! Abans del FB, jo em passava el dia mirant blogs de gent propera i participant a llistes de correu d’amics meus! No culpen al FB del que no té culpa. La facilitat de comunicació que ofereix internet, amb FB o sense, és el que ens permet no haver de llegir coses que hauríem de llegir si no fos per la xarxa. És a dir, ara miro els posts dels meus amics, abans llegia els articles d’Opinió d’El País.