Si definim la IA com “intel·ligència” i com “artificial” li donem, per la simple força de les dues paraules combinades i el seu significat, unes característiques gairebé d’autoconsciència i de generació que en realitat no té, i li afegim un misticisme i una personalitat que facilita fer volar coloms.
Sens dubte els models LLM i la capacitat de computació i de gestió d’immensos conjunts de dades per entrenar-les fan que surtin resultats impressionants, i la capacitat (com a programes que, de moment, no deixen de ser) de trobar patrons i proposar connexions i respostes pot ajudar en moltíssims camps de la investigació i la ciència. Altra cosa son els usos més comercials i més de dia a dia que tinguin que no deixen de facilitar-nos la vida… però pensem en gran i mirem-la com eina de ciència.
En aquest sentit, la IA no és intel·ligent, amb tot el que intel·ligència pot suposar (i fins i tot se’ns suposa, de vegades, als humans). En aquest sentit, en Simon Willison proposa el terme "imitation intelligence" (intel·ligència simulada o emulada) 1… que em sembla molt, molt més acurat a les eines que tenim avui en dia.
No li treu ni un bri de les capacitats que té, però si tot el misticisme, grandiloqüència, exageracions i equivocacions que se li poden derivar al terme original. Ell mateix explica que aquest concepte permet fer-se un model mental, una idea, del que és i del que pot oferir aquesta tecnologia, que el que fa, en essència, és processar dades i oferir-ne resultats a partir de elles, imitant-les en quant als patrons de coneixement extrets (i això, que es diu molt ràpid, és complicadíssim de fer computacionalment, i requereix moltíssim anys d’evolució tecnològica i de teoria de programació, matemàtiques i de gestió d’informació i models de llenguatge, que no és poc.)
Dit això, no crec que el terme triomfi: per més que és molt més exacte i definitori, la IA ja ha traspassat el camp de la informàtica, i s’ha convertit en el nou Sant Graal de les tecnològiques i de tot el soroll mediàtic que hi ha al voltant, és el nou argument de venda de tothom, i ara tot porta IA i tothom en parla. Si abans tot es connectava a les xarxes socials, ara tot producte portarà IA per millorar els seus resultats, encara que siguin petits algoritmes de millora d’un producte de nínxol: la IA és ara un element més de màrqueting, i tots ens volem pujar al carro. Tenim ChatGPT, Gemini, Claude i Apple Intelligence arreu, i si no en tens, estàs fora de la roda que avança.
Link via La inteligencia artificial y algunos argumentos a favor de ella de Fernando Tricas ↩︎