El Lí­ban, Gaza i Cisjordània son els llocs on Israel s’ha empantanegat, on té conflictes i problemes eterns. Amb d’altres veïns amb qui també ha tingut conflictes (guerres), com són Siria, Jordània i Egipte, aquests s’han acabat fa temps.

Quina és la diferència entre uns i altres? En els dos primers no hi ha estat, en el segon grup si.

La substitució de les estructures socials de l’estat per elements foranis a aquest provoca que aquests mateixos grups, que actuen al marge de la comunitat internacional, puguin, d’una banda, adquirir una major acceptació en la societat on s’implanten (¿creen aquests grups una mena de sí­ndrome d’estocolm a les poblacions on són?), i de l’altra, poden continuar una lluita que no seria permesa a un estat ben conformat.

Seria la constitució d’un veritable estat palestí­ i l’enfortiment del legí­tim govern libanès sobre tots els seus territoris una ajuda si no per solucionar l’actual conflicte, si per evitar-ne de futurs?

  • Grups com Hamàs o Hesbol·là no disposarien de la legitimitat social que tenen en ocupar-se de serveis de primera necessitat que els seus governs no donen.

  • Els governs legitimament confirmats i reconeguts haurien d’actuar d’acord amb normes internacionals.

  • Israel guanyaria en estabilitat i seguretat, tant exterior com interior.

Segur que hi ha més raons…