La lluita per portar-se el gat a l’aigua en el terrenys dels dispositius de lectura electrònica sembla que serà aferrissada: encara que dispositius diferents, Apple i Amazon competeixen en el terreny dels lectors electrònics amb els seus ipad i kindle. Al darrere d’altres fabricants volen menjar-se també part del pastís dels tablets, i els fabricants de lectors electrònics també van abaratint els seus dispositius, mentre n’augmenten les característiques.

I ara s’anuncien ja les primeres pantalles i productes de tinta electrònica a color. No podran competir amb les pantalles LCD, de moment, però és un salt per passar de la lectura de llibres en pantalla a la lectura de revistes augmentant, de passada, el negoci editorial i el suport d’aquest a nous formats. I, de passada, s’obre un altre front: versions per ipad de revistes que també podran veure’s ara en color en d’altres dispositius.

Serà interessant veure com convergeixen dispositius i empreses: fabricants de dispositius com Apple que cada vegada tendeixen més a oferir continguts (no només software, també llibres i música) i proveïdors de continguts (Amazon, Barnes & Noble, FNAC) que també ofereixen dispositius per no perdre mercat.

La lluita en aquestes zones comunes serà aferrissada. Falta per veure si al final tot seran zones comunes: dispositius amb tecnologies d’origen diferent però amb solucions finals molt similars, empreses provinents de mercats diferents però que al final oferiran solucions integrals (hardware, software i continguts).

I serà també interessant veure com surten de ben o mal parats el software lliure i els drets de còpia i ús de tot plegat, les limitacions que s’imposin a la suposada compartició d’una cosa que serà teva, o els canvis de preu que hi pugui haver en un mercat de llibres i revistes electrònics amb un volum important…