Els fils de suscripció rss s’han convertit de fa temps en una de les meves fonts primàries d’informació: dels articles i notícies que arriben cada día al meu agregador, salto a veure aquelles que més m’interessen al seu propi lloc: l’agregador s’ha convertit en el meu portal de notícies; així, és clau trobar un lector de rss que s’adopti bé als meus usos.

Convertint-se en el meu “diari” particular, necessito (m’agrada, vull) que l’agregador em presenti les notícies d’una determinada manera: agrupat per dates, amb una navegació per etiquestes (que conformaran les seccions del meu “diari”), i una visualització clara. No m’interessa tenir un volum d’informació gegant en pantalla (un mega-resum de tot), ni faig servir les capacitats socials (que acostumen a intentar lligar-te a un lloc), ni em cal una organització per carpetes com si del correu o del disc dur es tractés.

En aquest sentit, el concepte original del flux de notícies (river of news) de Dave Winner s’adapta a això que dic: la informació es presenta com un flux de dades entrants, segons van arribant, com si d’un diari es tractés, i no són gaires els lectors rss que implementin aquest concepte. Crec, a més, que llegir les notícies d’aquesta manera elimina un factor molt negatiu per mi: el compte d’articles pendents de llegir, que transforma el llegir les novetats en una carrera per posar a zero aquest comptador.

N’he trobat alguns, però, que poden ser interessants:

  • Feedly: una extensió/pàgina per Firefox que ofereix els fils de suscripció com si de la portada d’un diari es tractés: l’últim article de cada font i els número d’articles publicats per cada un d’elles, a mode de resum de secció (cada etiqueta és una secció) i que també s’integra amb altres serveis com twitter. Un concepte molt, molt interessant i una presentació molt acurada. Per mi només té un problema: només llegeix els feeds de Google Reader, no pots importar un OMPL d’un lloc qualsevol (suposo que farà servir les API del reader per presentar i organitzar la informació).

  • Snowl: una extensió pel firefox, en mode beta, actualment. És molt més que un lector de feeds, però en una de les vistes implementa el concepte del river of news. Interessant conceptualment, però una mica verda en quan a usabilitat i capacitats, encara. (no deixa de ser una beta ;·)

  • trawlr: Un descobriment afortunat: un lector web de fils rss fet en ruby. Presenta les notícies agrupades per dates, amb etiquetes (es poden veure totes les notícies, només les d’una etiqueta o les d’una sola font). Una interfície molt clara i senzilla, i una bona gestió de les fonts. Inicialment presenta els conjunt de dades més actualitzades però a mesura que navegues avall te’n va presentant més: no hi ha el factor estrés del comptador de pendents, i tens a la teva disposició tota la informació. De moment l’estic provant i m’agrada.

Una altra opció és fer servir feevy com un lector en mode “diari”, ja que només et mostra l’últim article de cada font.


Comments:

pqs - Aug 6, 2008

Jo utilitzo NewsFire (per a mac) i m’agrada molt. De fet, quan torni a Linux, aquesta serà l’aplicació que més anyoraré. M’agrada perquè la columna de l’esquerra, la que mostra les subscripcions, es pot ordenar per darrera subscripció actualitzada, com un feevy. Així, ja mai miro el nombre de notícies a llegir i he perdut tot l’stress que això representava abans. Llavors, en fer-hi clic, es mostren els articles de la subscripció de manera molt elegant. Provaré els programes q em proposes. El que desitjo, és un lector de feeds d’escriptori, multiplataforma (per poder tornar a linux) i de la mateixa qualitat que newsfire.

pqs - Aug 6, 2008

Pel que veig, feedly i trawl córren a servidors. No m’interessa que terceres persones que no conec, sàpiguen què llegeixo. Ara que estic intentant guanyar autonomia, no és per a mi.

Manel - Aug 0, 2008

Pere, NewsFire no fa mala pinta, però en general no m’agraden els lectors d’escriptori, els trobo massa encorsetats… (a part que aquest és por Mac ;·). Del que dius de feedly i trawlr, tens raó, corren a servidor i per tant depens d’un tercer. Trawlr, però, m’està agradant bastant: el faig servir sense usar les capacitats “socials”, i m’agrada molt la manera d’ordenar per defecte els feeds: agrupats per data, i sense comptadors de pendents… quin descans! Snowl és una versió molt primària, i va més enllà del simple lector rss, caldrà veure com evoluciona. Se’m planteja una pregunta, però: l’autonomia la podem guanyar amb aplicacions d’escriptori, o podem usar els nostres propis servidors? Cal investigar potser més en la línia d’aplicacions/utilitats web corrent en servidors/dominis propis…

pqs - Aug 5, 2008

-—-BEGIN PGP SIGNED MESSAGE—– Hash: SHA1 L’experiència de lectura que tinc amb el NewsFire supera l’experiència que he tingut amb totes les aplicacions web que he emprat fins ara. No té res a veure amb el Liferea, el Blam, l’aKregator o res semblant. És una llàstima que la comunitat del programari lliure, que llegeix tans fils de subscripció, no hagi desenvolupat res millor que el que tenim ara. És una gran llàstima. Pel que fa a la darrera pregunta, tot depèn de si vols mobilitat o no. Però em sembla evident que emprar els nostres propis servidors és una gran idea, però és una possibilitat que s’escapa a molta gent. (he fet una prova, he signat digitalment el comentari, ja que qualsevol podria signar comentaris en nom meu sense permís, cosa que ja ha portat problemes a gent que conec) —–BEGIN PGP SIGNATURE—– Version: GnuPG v1.4.7 (GNU/Linux) iD8DBQFIrqTgp403bl4IyIARArg1AJ4vo+3Eb1pxV70i9dc4k8NEtM3IBACeKFsp n2jnjxXey3E2fbMcnC8oGeI= =d3Ic —–END PGP SIGNATURE—–

pqs - Aug 5, 2008

(no he estat capaç de verificar la meva signatura, sembla que el text s’ha reformatat :’( )