Fa un temps vaig llegir “El origen perdido”, de Matilde Asensi. Sense entrar en gaires consideracions més, el llibre no em va produir ni fred ni calor, un best seller més, que barreja ingredients a l’ús: unes gotetes de joventut, un imperi perdut i exòtic (l’inca), del qual encara queden restes, tant arqueològiques com culturals, i uns quants tocs de misteri més o menys coneguts (el mapa de Piri Reis, el possible significat dels quipus…) Com dic, ni fred ni calor. No semblava més que el producte d’una escriptora que s’ha documentat (amb més o menys fortuna) i que hi ha posat imaginació de la seva part.

Avui, però, em trobo unes quantes planes a la xarxa (Letralia, Indymedia Bolivia, bolpress) que parlen d’un possible plagi per part d’Asensi: sembla que el material que s’ha utilitzat “reprodueix” molt fidelment (afusella, dirien d’altres) parts de la crònica d’una expedició real. L’autor de la crònica, Pablo Cingolani, insisteix en la còpia, i Planeta, en canvi, sembla que amenaça amb accions judicials, mentres que l’autora no diu res.

No sé si serà còpia o no, però l’actitud de l’editorial mostra com estem encara de lluny d’un canvi d’actitud envers la cultura, impera el que jo produeixo és meu, és la meva parcel.la, i la defenso amb ungles i dents. Què passaria, si Asensi s’hagués basat en la crònica d’aquesta expedició? Jo crec que hagués estat beneficiós per tots dos, tant pel llibre com per l’expedició: Per l’expedició, publicitat gratuita que d’altra manera no hagués pogut aconseguir, pel llibre, res no hagués canviat: el llibre és una fabulació, una història, es més, encara s’hagués aconseguit més la sensació de veracitat que vol donar-hi l’autora. Però no, de moment, ataquem, fem por amb accions judicials i utilitzem l’arsenal de les lleis de protecció, els drets d’autor, etc… Perquè? Per que no perdi prestigi l’escriptira? No, per no perdre un ral de beneficis, no fos cas que cal pagar algun reconeixement o compensació.

No, realment no anem pel bon camí­, si aquesta és la manera de defensar la cultura.


Comments:

Quasi un bloc » Blog Archive » Connexions - Dec 2, 2005

[…] tres o s’usen unes altres: curiós, com tot està lligat, encara que no ens ho pensem. ../lorigen-perdut-de-el-origen-perdido/ Aquesta entrada s’ha publicat […]