Logo de Netscape LLegeixo via Vilaweb que Netscape torna i ha tret una nova versió, la vuit, del seu navegador Netscape. En John Battelle també en parla al seu bloc.

Apart dels usos habituals de la suite (navegació i correu, els més destacats), aquesta nova versió incorpora moltes de les millores que ja té Firefox, com navegació amb pestanyes, lectura de feeds RSS o sistemes de control de la navegació, autoomplenat de formularis, etc., i fa també molt èmfasi en la seguretat. Com a gran novetat, a més, porta la possibilitat de renderitzar una pàgina com ho faria Firefox o com ho faria Explorer.

Tot i que sempre és bò que torni un navegador que havia estat tan popular com aquest, no sé pas si tindrà gaire èxit. Personalment, trobo que és un monstre (35 MB), i que incorpora masses usos en una sola aplicació, jo sóc més partidari d’aplicacions més petites, més especialitzades en una sola cosa.

Hi ha, però, un punt que especialment no m’agrada: permetre que les pàgines es vegin com a Firefox o com a IE, no és una mica vendre l’ànima al dimoni? Entenc que es pot donar la facilitat a l’usuari de navegar, de veure les pàgines bé (ja que estan mal dissenyades), però des del punt dels que intenten treballar seguint estàndars, no és passar-se a camp contrari? El que s’hauria de fer és intentar que tothom treballi de la mateixa manera, fugint de particularitzacions i extensions propietàries del codi, o de males renderitzacions. Aquesta característica, tot i que, com he dit, pot ser útil als usuaris, és una patent de cors per seguir fent les coses malament. Què faran els usuaris? Demanar que facin la pàgina que no es veu bé seguint els estàndars? O passar-se al mode de visualització IE i no dir res? I la pàgina, com seguirà?

Pot ser que Netscape utilitzi aquesta estratègia per tal de guanyar quota de mercat a costa de pàgines (mal) dissenyades per IE, en contra de la política de seguir estàndars de, per exemple, Firefox. Dubto, però, que aquesta sigui una estratègia correcta. IE ocupa també molt, però té un avantatge: ja vé preinstal.lat al sistema operatiu. Netscape no.

Sempre queda l’esperança de pensar que si, que aconseguirà rascar una bona quota d’usuaris i que aquests usuaris acabaran fidelitzant-se a netscape, i d’aquest, fins i tot, a firefox.

Ja veurem com va la cosa. L’esperança és sempre l’últim que es perd.