Això:

[…]desde el ámbito de la empresa privada y las instituciones neoliberales se ha venido lanzando un relato sobre nuestro presente y futuro que solo lo contempla como un progreso técnico, etiquetado con títulos como “la sociedad de la información”, “la sociedad del conocimiento”. A menudo se viste con ropajes académicos e intelectuales al tomar forma de conferencia, charla, clase de universidad o libro de “especialista”, pero tiene poco de objetivo y menos de científico. En su lectura, todo el cambio trascendente de nuestro tiempo es un problema técnico, que se solventa con adaptación técnica a las nuevas tecnologías, sin cuestionar un ápice la ideología que las impulsó. Este discurso da el pego de “científico” porque elimina de su relato las tensiones ideológicas humanas, que son las fuerzas más subjetivas, escurridizas y problemáticas que moldean nuestra realidad social. Y es precisamente esta omisión lo que lo vuelve dogmático; hay mucha intención política en la despolitización.

Martillos o Ciudades, Miguel Espigado, Próxima Editorial, 2025, pàgina 185

No es poden entomar els canvis socials o tot allò que afecti a les persones, com si fossin problemes tècnics o d’enginyeria.

La societat no és una maquinària perfecte, és un equilibri complicadíssim entre necessitats, sentiments, situacions vitals i maneres de ser de les persones, no una suma de contrapesos.

No es poden simplificar o modelar totes aquestes interrelacions, de la mateixa manera que no es poden modelar i sintetitzar persones, societats, sentiments, pensaments o qualsevol altre cosa sense entrar en pseudo-ciències tipus frenologia o similars, que ja sabem cap a on acaben portant.

Aquesta simplificació ens porta a orientar aquests canvis com problemes objectius, on es poden aplicar solucions simplement tècniques. Però no es pot objectivar un element tan subjectiu com la societat… perquè, com diu en Miguel Espigado, objectivar un problema subjectiu (social), despolititzar-ho, és un acte polític: és escudar-se en decisions tècniques per aplicar una solució “objectiva”.

Els canvis tècnics que no tinguin en compte les afectacions socials estan condemnats o bé al fracàs o bé a generar problemes socials, del tipus que sigui.