Cada vegada es veuen més pantalles panoràmiques per als ordinadors, i la informació sembla que es distribueix en format horitzontal.

D’altra banda, però, estem acostumats a treballar en paper amb uns formats més aviat verticals: quan escribim en un paper, o un llibre, o els diaris, tot acostuma a tenir més aviat un format vertical.

Els programes lligats a documents, com els processadors de text, o els visors de pdf, també prioritzen el format vertical, i en canvi aquesta feina la fem sobre pantalles amb format més aviat horitzontal, que només et deixen veure part del document (perquè per treballar a plana sencera o tens bona vista o un monitor ben gran…)

En el meu cas, a la feina passo una bona estona redactant correus i documents, o bé llegint-los, desplaçant pantalles amunt i avall. I igual quan navegues per la xarxa: la pantalla serà molt ampla, però la informació es distribueix bàsicament de manera vertical, mireu qualsevol portal.

Fa uns dies, doncs, estic fent un experiment: he girat la pantalla i ara és vertical, més alta que ampla (1280x1024). I el resultat, ara per ara, és satisfactori: es treballa d’una manera molt més natural amb la redacció i lectura de documents, tens més informació d’un sol cop d’ull a les webs, i fins i tot el correu (sigui outlook web o gmail) es veu bé també. I si tenia els meus dubtes amb d’altres eines que uso, com algun ide (eclipse), no ha suposat cap canvi.

És curiós, i segurament és subjectiu, però amb el mateix tamany de pantalla em sembla tenir accés a més informació d’una sola vegada i, alhora, em centro més en una sola tasca (perquè les alters finestres queden ocultes).

Veurem com evoluciona, de moment mantindre l’experiment uns temps més.


Comments:

serdemar - Sep 4, 2010

Lo de verte raro no es por la pantalla jejejejejje, es bromaaa, la verdad es que me estas tentando, el lunes cuando vuelva me explicas como se pone ;)

Manel - Sep 4, 2010

No, no, lo de raro ya me viene de chiquitito… Pero de verdad que es cómodo para el trabajo.

Un altre Joan - Oct 6, 2010

Hola Manel! Això de la pantalla horitzontal ha de ser una reminiscència de les teles! Fins ara, ni se m’havia passat pel cap girar la pantalla! Jo també ho provaré, com tu, a la feina. Perquè si ho provo a casa, ja endevino els experiments que faran els fills: perquè no girar els llibres? i les papereres? i l’eixguplats? i els setrills? i…

Manel - Sep 0, 2010

Quim, una mica si que em miren com un bitxo raro, si, però ja n’hi ha d’altres que fan la prova… Del que dius dels dissenyadors, potser pensen en un ús més lúdic: jo a casa seguiré fent-la servir de manera horitzontal, però a la feina, per l’ús que en faig, sembla que em va millor l’horitzontal. Amb el portàtil ho vaig provar… però fa difícil d’agafar;·) Joan, per navegar amb webs, si tens un mínim d’amplada de 1024, no té comparació. De fet, sembla un absurd, de cara a les webs: la informació d’una web no es pagina, acostuma a ser una llarga llista horitzontal, com un rotllo, i en canvi fem servir dispositius horitzontals per veure-la…

Joan - Sep 6, 2010

Hola Manel, jo també tinc la pantalla vertical. Com dius va molt bé per llegir i escriure documents i a més la majoria de webs també es veuem millor.

Quim - Sep 6, 2010

Tens molta raó Manel… encara que he de reconèixer que cada dia els teus temes són més metafísics ;) Està molt bé això del experiment de pantalla vertical (a la feina et deuen prendre per un “bitxo raru”) ja ho diuen que la necessitat fa créixer l’enginy.¿Serà que els dissenyadors de pantalles pensen que els ordinadors tan sols els fem servir per veure vídeos (16:9) o per jugar i d’aquesta manera primen la pantalla panoràmica per sobre de la pantalla que seria natural? Jo ho he intentat però amb un portàtil va molt malament ja ja ja. una abraçada

Manel - Oct 0, 2010

No, Joan, no: fixa’t que totes aquestes coses que dius de casa… ja són més verticals que horitzontals! Si en sabien, els d’abans ;·) Seriosament: jo ho vaig començar com un experiment i la veritat és que em va prou bé… això sí, la gent encara s’estranya quan veu la pantalla.