Què diferencia a l’entès del xerrameca? L’entès és aquella persona que t’avança per on aniran els trets, o perquè algunes coses són com són, o fins i tot et dóna noves visions del que hi ha i del que es cou. Sentir algú que sap explicar-se així és un plaer: sembla que et faci participar de la seva saviesa, del seu coneixement.

Últimament he pogut escoltar un parell de xerrades, i el que em meravella és la capacitat d’aquestes persones de transmetre allò que t’estan explicant, i, sobretot, de fer-lo creïble. Però com el fa creïble, com li dóna veracitat al seu discurs? Què el fa guanyar la teva confiança, què hi ha de més que unes frases ben ordenades o un discurs ben construït? Què diferencia, doncs, l’entès del xerrameca?

És molt senzill: el coneixement. L’entès et parlarà d’una cosa que ha treballat, o que ha estudiat, i que coneix en profunditat, és una cosa que l’ha viscuda, que és part d’ell, i que per tant te la pot oferir de mil maneres, fer-te-la entendre en mil visions diferents; a més, però, te la transmetrà no d’una manera mecànica, si no d’una manera àgil, dinàmica, perquè la viu, la sent. El xerrameca no podrà arribar mai a aquest estadi, perquè només es limita a repetir una cosa apresa, sense fer-la seva.

I això és troba a qualsevol nivell: professors (la diferència entre un de bò i un de dolent), conferenciants, oradors, comerciants… i a Internet, que també té els seus gurús, alguns de reals (un plaer escoltar-los o llegir-los, com deia) i molts de no-tan-reals.


Comments:

Manel - Oct 1, 2010

Fa uns dies, al saló MOVE a Barcelona vaig escoltar una xerrada prou interessant d’en Carlos Barrabés, tota una personalitat, sobre cap a on van les tendències de negoci a la xarxa, i cap al març vaig veure en Derrick de Kerkhove parlar sobre Internet a la ment… i algun altre que se m’escapa, ara mateix ;·)

albir - Oct 1, 2010

Completament d’acord! i per cusiositat, quines son aquestes xerrades ? :) salut

Alberto - Oct 1, 2010

Sàvia reflexió. Gracias.