Últimament he parlat tant de Rojo com de SearchFox, dos serveis on-line de lectura de feeds. Si bé a SearchFox en un principi parlaven molt de les novetats i les utilitats que havien d’incorporar al servei, últimament no s’havia renovat res (tot i que el servei funcionava correctament), i fins i tot havia deixat de rebre el missatge informatiu periòdic.

Ara, però, he rebut un altre missatge de SearchFox. Lacònic i explicatiu:

SearchFox Users,

Thanks for all your help in making SearchFox what it is. We have enjoyed providing this service, and hope that you have enjoyed using it. Please export all of your links and an OPML file with your RSS sources before the site shuts down. In accordance with our privacy policy, we will delete all personal information on January 25 after we shut down the services.

I ja està. Apanyate-les com puguis i busca’t un altre servei.

No em queixo, ni molt menys, de que tanquin el servei i fora, estan en el seu dret, era un servei gratuit, i no puc reclamar-los res. Suposo que devia ser, entre d’altres coses, un experiment (SearchFox té diversos serveis a la web) que no haurà funcionat com calia o ja hauran extret els resultats o afinat la tecnologia que volíen…

No, la qüestió és que aquesta manera de finalitzar tipus si-t’he-vist-no-me’n-recordo m’ha fet pensar en com de necessari és que nosaltres poguem tenir el control i no haguem d’estar a expenses dels serveis que algú altre ens vulgui oferir. Avui ha estat un servei de lectura de feeds gratuit, demà pot ser que et facin pagar per la lectura de documents d’antigues versions del programa que tu uses habitualment (o que no tinguis suport per a llegir antigues versions i no tinguis documentació per descodificar els documents), o que una administració estigui pendent dels “capritxos” d’una empresa.