así que los comentarios hay que añadirlos dependiendo de un servicio externo, típicamente un SaaS privativo como Disqus. Eso es inadmisible si el valor del sistema es que es libre y te da autonomía.

Al fil d’aquest comentari de Versvs parlant de Ghost, em vé al cap que en moltes planes avui en dia els comentaris han quedat substituits per sistemes com l’esmentat o similars o, senzillament, per badges de Twitter o Facebook.

Té alguna cosa dolenta en si mateix això? Aparentment, no. Segueixes podent participar arreu, hi ha comentaris d’altres que pots llegir obertament i, per postres, normalment estan d’allò més integrats visualment en l’entorn.

Però hi ha un petit preu:

  • Des del punt de vista del lector/comentarista: segons com t’has de donar d’alta en un servei de tercers (amb el que això comporta), o loginar-te si ja l’ets, i els teus comentaris i aportacions serviran per perfilar encara millor els interessos d’anunciants (el que tu dius, on ho dius, de que es parla…)
  • Des del punt de vista del propietari del lloc, obres una porta a que tercers entrin a casa teva i passes a dependre d’ells o a donar-los, directament, informació que es genera a partir d’allò que tu has fet (segons les condicions del contracte, la informació no serà de qui l’hagi escrita, sino de l’amo del servei), és a dir, perds l’autonomia que s’esmenta a la cita, permets el rastreig de moviments a partir del teu lloc i, en definitiva, passes a ser un node extern més d’una xarxa o xarxes que no son teves.

Com deia abans, això no és intrínsecament dolent, és clar. És només un símptoma més de la facilitat que donem per rastrejar allò que fem i veiem, estiguem on estiguem. I de com tot allò que fem, sigui visitant un lloc, sigui decidint quines eines hi posem, té conseqüències.