Els europeus tenim una xarxa ferroviaria per moure persones prou bona, que cobreix el territori d’una manera prou densa i amb certa regularitat, en canvi, movem gairebé tota la càrrega per carretera, saturant-les de camions.

Els americans tenen una xarxa ferroviària no gaire bona i, tot i la seva “passió” pels cotxes i el petroli, fan un molt bon ús dels trens de càrrega.

Hi ha diferències, és clar: els nostres nuclis urbans son més densos, tenim més ciutats poblades i no gaire separades, no com els americans, i això afavoreix un bon ús i un més “fàcil” finançament dels trens de passatgers, encara que a la que sortim de zones densament poblades el servei decau bastant (la xarxa ja està feta, però els criteris de rendibilitat aplicats fan que s’hagin tancat moltes línies); els nuclis americans son més dispersos territorialment, aixi que la distància fins la estació és més gran, i fora de zones urbanes les distàncies son més llargues també… D’altra banda, nosaltres no tenim gaire connexions entre la xarxa de ferrocarril i zones logístiques importans com ports o aeroports, ni zones d’intercanvi entre diferents mitjans, i això caldria millorar-ho, però de ben segur que hi ha solucions (connexions intermodals per mercaderies, millora d’estacions de càrregues, trens mixtes càrrega-persones per zones no urbanes per optimitzar el cost…)

Sigui com sigui, europeus i americans podriem intercanviar coneixements, tots tenim alguna cosa que ensenyar i aprendre: podrien fer una cimera a les Azores que servís per alguna cosa útil, per exemple.


Comments:

pqs - Aug 3, 2010

Estem d’acord.

pqs - Aug 2, 2010

Nosaltres som tan xulos, que ens dediquem a fer TAV que van de Madrid a totes les capitals de província espanyoles, encara que ningú no els vulgui. Conec un madrileny que treballa a Toledo (hi va cada dia) i diu que no agafa el TAV perquè el bus li va millor (més freqüències, més econòmic i més a prop de casa). Un bus és millor que un TAV milionàri!!!

Manel - Aug 2, 2010

Arnau, és bona idea, només falta que algú de Renfe i de SEAT s’ho apunti. Però segurament aquesta idea és també aplicable a qualsevol polígon o empresa important on arribin trens… falta que algú s’ho proposi, tingui ganes de pensar una mica. Pere, el tema del TAV ni l’he volgut esmentar. Jo parlo de línies de Rodalies o mitja distància, no d’inversions estrella político-futures com TAV. De vegades guanyaríem molt més invertint en rodalies i mitja distància que no pas fent la gran despesa en línies TAV bàsicament radials.

pqs - Aug 2, 2010

Clar, és que una cosa i l’altra no es poden separar! Tots els diners que és posen al TAV no es poden posar a rodalies o mitja distància. Aquests segons, són els trens més abandonats, ja que els que els utilitzem som quatre gats que vivim lluny de les grans ciutats.

Manel - Aug 2, 2010

Sí, però si ens centrem només en rodalies no tindrem una xarxa integrada ni un territori cohesionat. És clar que la mitja distància no pot tenir la freqüència de les rodalies, però si un millor servei i un ús més divers, el mixt que deia n’Arnau.

Arnau Fuentes - Aug 3, 2010

Exacte.I és clar que a cada polígon que tingués accés per tren es podria (s’hauria?) de fer. Quins records del Transport Tycoon… em meravella que els directius de Renfe no hi hagin jugat… jo ho faria un requisit imprescindible! :D

Manel - Aug 4, 2010

Els directius de Renfe deuen jugar més al Monopoly, Arnau. Sembla clar que la solució és l’ús mixte de transports i la combinació i complementarietat dels diferetns mitjans…

Arnau Fuentes - Aug 2, 2010

Sobre els trens mixtos, fa dies que em ronda una idea. L’entrada a la fàbrica de Seat colapsa l’A2 dia si, dia també. Per altra banda, té 3 línies ferroviaries que hi arriben: 2 de Renfe i una de FGC que, per cert, han aprofitat una de les vies de Renfe fent-la de doble amplada. Per què Seat no organitza trens per a treballadors, similars als autocars d’altres empreses? Poden emprar totes les línies de tren que surten de Barcelona: tant de Pl. Espanya (FGC) com Renfe vía Sants i St.Andreu (passant per Cerdanyola-Rubí) i, per què no, la línia de Terrassa. Menys accidents a l’autovia,menys contaminació i més eficiència… i als treballadors de Seat els surt més barat el viatge i a més poden llegir el diari.