Veig en un parell de llocs que WhatsApp estarà obligada a connectar-se amb Telegram i altres aplicacions de missatgeria: bé per la Unió Europa i per la Llei de Mercats Digitals i l’intent d’evitar posicions de poder de les tecnològiques, siguin quines siguin: ja s’ha dit a tort i a dret que acabarem pagant molt car els serveis gratuïts sense subscripció econòmica que se’ns donen, a nivell personal i a nivell social.

Pot semblar una bona opció, però feta la llei, feta la trampa: en tecnologia, la interfície i la disposició dels elements en una aplicació juguen un paper cabdal, perquè és el que veuen els usuaris i és el que els facilita accedir-hi (i per tant usar-ho més fàcilment)… així, si Meta acaba desplegant la interconnexió en un espai a banda, haurà complert legalment amb el que se li demana… però no potenciarà pas el seu us, això ho tenim clar, oi?

D’altra banda, quin tipus de dades demanarà per connectar-se? Meta és especialista en una mineria i recol·lecció de dades especialment agressiva, sigui per apps i clients web (Facebook, Instagram, WhatsApp, la incipient Threads) i dubto molt que et permeti connectar-te si abans no li dones permisos a moltes/moltíssimes/totes de les dades del teu dispositiu o compte que, òbviament, per res son necessàries pel seu funcionament, però si per poder-te rastrejar allà on estiguis i el que facis.

Resta per veure quins protocols es fan servir per la interconnexió, quines dades demana per donar accés o fins i com usa les dades que Telegram ofereix via les seves API, que semblen més que suficients per muntar-se ja un graf social de les xarxes en aquestes aplicacions externes (digues-li Telegram, Signal, o les que s’apuntin, hi ha prou exemples a la xarxa per fer-se’n una idea)

No és que tingui ganes de cridar el llop ni el mal temps… però les decisions tecnològiques no son, moltes vegades, gens neutrals ni innocents.

En el cas d’una altra xarxa de Meta, Threads, el suposat competidor amb X/Twitter creat per Instagram, s’havia anunciat que faria servir el protocol ActivityPub, cosa que permetria la interconnexió amb els servidors de Mastodon (els que ho permetessin com a mínim, vist el debat que es va generar al Fedivers)… però es podria haver optat per un altre protocol, com Solid, o AT… Perquè no es va fer? Potser per volum de mercat implementat, per servidors i xarxa ja existent… però també és veritat que Solid i AT (o un tercer, Nostr) donen més control de les dades als propis usuaris i no a l’administrador del servidor de la xarxa… que vol dir, en el cas de Threads/Instagram/Meta, perdre poder sobre les dades dels seus usuaris: impensable. [¹]

Així que atents a veure com s’implementa aquest canvi, si ens podem, en certa manera, deslligar de WhatsApp, i si trenquem el principi de massa crítica per una connexió entre xarxes, encara que sigui descafeïnada i vigilada.


[¹] En el cas d’ActivityPub, el control de les dades (post i imatges) segueix essent de l’administrador del node, si Threads es transforma en un (giga)node d’ActivityPub, segueix tenint el mateix control sobre les dades dels seus usuaris que té ara.